Najveći svjetski proizvođač mobitela, Nokia, tuži svog rivala, kompaniju Apple, zbog nelegalnog korištenja pojedinih patenata za iPhone. Naime, Nokia tvrdi da nije dobila kompenzaciju za svoje tehnologije i optužuje Apple za pokušaj 'kićenja tuđim perjem'.

Tužba se odnosi na deset patenata među kojima su kodiranje govora, sigurnost, šifriranje i bežični podaci, objavio je BBC.

Finska kompanija Nokia tvrdi da je dogovor o korištenju njihovih tehnologija potpisan sa 40 kompanija, no među njima se ne nalazi kompanija Apple.

"Osnovni princip u mobilnoj industriji je da se kompanijama koje doprinose razvoju tehologije nadomjesti korištenje njihovog intelektualnog vlasništva, što Apple nije učinio, a očekuje se da slijedi isti princip", kazao je Ilkka Rahnasto podpredsjednik pravnog i intelektualnog odjela Nokije, dodajući da je njegova firma tokom posljednja dva desetljeća uložila 40 milijardi eura za istraživanje i razvoj tehnologije.

Početkom ovog mjeseca Nokia je objavila svoj prvi tromjesječni gubitak u posljednjih deset godina.

Analitičari smatraju da je do pada prodaje Nokijinih mobitela došlo zbog toga što ljudi sve više koriste iPhone i Blackberryje.

U međuvremenu Apple je u tromjesječju zaključno sa 26. septembrom ostvario dobit od rekordnih 1,67 milijardi dolara.

No, nakon tužbe dionice Applea bilježe pad.