Microsoft će u četvrtak predstaviti Windows 7, posljednju verziju svog operativnog sistema od čijeg uspjeha zavisi budućnost najveće softverske kompanije današnjice.

Treba podsjetiti da se upravo operativni sistem Windows nalazi na 90 posto kompjutera u svijetu, a koristi ga preko milijardu ljudi. U toku prethodne finansijske godine Microsoft je zabilježio 20,3 milijarde dolara operativnog profita. Ipak, godinama virtuelnom monopolu ovog giganta prijeti kraj, piše BBC.

Pojedini kao direktnog protivnika vide Apple, a neki Linux ili neki vid revolucije u korištenju kompjutera. U stvarnosti Microsoft je vlastiti najveći neprijatelj. Bahato ponašanje prema rivalima privuklo je pažnju Evropske komisije i američkog Odjela pravde.

Prije tri godine ova kompanija izbacila je na tržište operativni sistem Vista, sa kojim su mnogi imali problema. Haos koji je Vista uzrokovala doveo je u pitanje kredibilitet Microsofta.

"Vista je najgori operativni sistem za prilagođavanje", izjavila je Annette Jump iz istraživačkog centra Gartner, a i mnogi drugi s njom su se složili.

Zbog svega toga Microsoftova jedina šansa da popravi stvari leži u Windowsu 7.

"Mnogo toga smo naučili iz grešaka sa Vistom", ponavljaju iz ove kompanije, predstavljajući novi operativni sistem kao brz, pouzdan, stabilan, siguran i lak za upotrebu.

"Ranije je Microsoft operativni sistem davao pojedinim proizvođačima da izolovano s njim rade šta hoće. Sad oni sarađuju jedni s drugima, pomažu da se utvrdi šta usporava sistem, da bi se on poboljšao", objašnjava Alex Gruzen iz kompanije Dell.

Za razliku od Viste, Windows 7 bit će kompatibilan i sa nešto starijim kompjuterima, a ako poželite koristiti svoj stari softver, Microsoft je ugradio opciju "compatibility tool" koja vam to omogućava.

Pored svega ovoga postavlja se pitanje da li je pravo vrijeme za lansiranje novog operativnog sistema, s obzirom da svijet i dalje pati od recesije, investitori se povlače, a nezaposlenost raste.

"Tehnologija je uvijek vodila ekonomiju na putu izlaska iz recesije", uvjeren je George Colony, šef tehnološkog odjela kompanije Forrester.

Uprkos recesiji, IT investicije rastu triput brže od onih u drugim oblastima, tako da Microsoft u ovome traži svoju šansu. U tome im može pomoći i činjenica da direktni rival Google neće plasirati svoj operativni sistem Chrome OS prije sredine sljedeće godine. Dotad će Windows 7 imati priliku da se učvrsti na tržištu.

Također koristan može biti i potez Applea sa "krpljenjem" operativnog sistema Snow Leopard.

"Da bih se prisjetio uzbuđenja ljudi dolaskom novog operativnog sistema moram se vratiti u period kad se pojavio Windows 95", kaže Microsoftov veteran Jean-Philippe Courtois.

"Windows 7 je sve ono što je Vista obećavala da će biti", entuzijasta je Richard Huddy iz AMD-a, a s njim se slaže i Gruzen iz Della. "Kad vidite da se niko ne žali, onda znate da imate nešto veoma dobro."