Tokom današnjeg jutra najveća i najpopularnija online enciklopedija dostigla je broj od tri miliona objavljenih članaka i ponovo se dokazala kao kraljica internet enciklopedija.

Nešto više od osam godina od osnivanja i vrijedne ručice velikog broja korisnika rezultirali su probijanjem granice od tri miliona objavljenih članaka na Wikipediji. Trimilioniti članak rezervisala je Beate Eriksen, 48-godišnja norveška glumica u lokalnim sapunicama, piše Tportal.

Sama Wikipedia skromno je proslavila ovo značajno dostignuće. Na njenoj naslovnoj stranici samo je osvanula rečenica: "The English-language Wikipedia thanks its contributors for creating over 3.000.000 articles! (The 3.000.000th article is Beate Eriksen.)"

Spomenutih tri miliona članaka objavljeno je zaslugom nešto više od deset miliona registrovanih korisnika koji su ukupno stvorili nešto više od 17 miliona stranica i napravili oko 326 miliona izmjena na objavljenim člancima.

Ovo dostignuće odnosi se na englesku varijantu Wikipedije, a ostale inačice po količini objavljenih materijala su njemačka sa milion, francuska sa nešto više od 800.000 te italijanska, poljska i japanska sa 600.000 objavljenih članaka.