Zamislite DVD uređaj na koji se može pohraniti do 2.000 filmova. Zvuči izvanredno, a naučnici tvrde da je i izvodivo.

"Ultra DVD", kako ga zovu, bit će jednako velik i tanak kao i diskovi koje danas koristimo, ali će zahvaljujući nanotehnologiji pohranjivati velike količine informacija.

Eksperti iz ove oblasti vjeruju da bi se takav DVD na tržištu mogao pojaviti za pet godina, te da će pokrenuti pravu revoluciju kad je u pitanju snimanje filmova, muzike i podataka.

Jedan disk bit će u stanju da pohrani stotine sati filmova, najavljuju iz Univerziteta tehnologije Swinburne u Melbourneu, Australija. Na ovom univerzitetu proizveden je prototip diska korištenjem tankih zlatnih čestica nevidljivih okom i polarizovane svjetlosti koja protiče u samo jednom smjeru, saznaje Daily Mail.

Profesor Min Gu, koji je svoja dostignuća objavio u magazinu Nature, izjavio je: "Možemo pokazati kako materijal sa nanostrukturom može biti ugrađen u disk da bi se povećao njegov kapacitet, a bez povećavanja veličine samog diska."

Današnji DVD-i mogu maksimalno sadržavati do 50 gigabajta informacija, a ovaj kakvog priželjkujemo moći će i do 10.000 GB, odnosno 10 terabajta.

Već je potpisan ugovor sa kompanijom Samsung, a naučnici priznaju da će snimanje na nove "ultra DVD-ove" biti komplikovano i da će dugo trajati. Također, korisnici će za upotrebu novog DVD-a morati nabaviti i nove playere koji bi trebali biti u stanju da čitaju i klasične diskove.