Hakeri su u četvrtak napali najpopularniji društveni sajt Facebook i tako uspješno saznali lozinke nekolicine od 200 miliona korisnika Facebooka, piše Reuters.

Pravi broj 'provaljenih' profila nadležni iz Facebooka nisu htjeli objaviti, a glasnogovornik Facebooka Barry Schnitt izjavio je samo da je sajt u 'procesu čišćenja i popravljanja štete od napada'.

Schnitt je dodao još da će hakirani profili biti blokirani iz sigurnosnih razloga.

Hakeri su lozinke saznali putem takozvanog 'phishing' napada, a zatim su prijateljima osoba u čiji su račun provalili slali spam poruke sa porukama 'obavezno pogledaj ovo' i slično.

Nakon što bi korisnici kliknuli na ponuđeni link otvorila bi se stranica identična početnoj stranici Facebooka gdje se od korisnika tražilo ponovno logiranje.

Nakon logiranja na lažnu stranicu, hakeri su dobili lozinke i korisnička imena korisnika putem kojih su hakeri nastavili slati spam.

MySpace, konkurentski društveni sajt, ima mnogo bolje mjere sigurnosti jer ne dozvoljava da korisnicima poruke šalju osobe koje korisnici nisu prethodno prihvatili za prijatelje, te isto tako ne daje nikakve privatne informacije ljudima koji nisu korisnici MySpacea, dodao je Reuters.