Predstavnici norveške Opere predali su Europskoj komisiji pritužbu na Microsoftovo ponašanje na tržištu web pretraživača još 2007.

U januaru ove godine, EK se složila s Operom i zaprijetila Microsoftu značajnim kaznama ne promijeni li taj softverski div svoje monopolističko ponašanje.

Tijekom februara, protivnicima Microsofta pridružuje se i Mozilla, organizacija koja stoji iza sve popularnijeg web preglednika Firefox.

Sada se zajedničkoj tužbi pridružuje i Google koji svim silama na tržište pokušava progurati svoj web preglednik Chrome.

Kada se radi o njegovoj dominaciji i ponekad monopolističkom položaju na tržištu pretraživača interneta ili na tržištu internetskog oglašavanja, Google je striktni zagovornik svoje politike, no kada to u nekim drugim segmentima čini netko drugi, kao u ovom slučaju web preglednika, onda je sav za konkurentnost i slobodu korisničkog izbora.

Svoj službeni stav Google je objavio na službenom blogu kompanije.

Prema trenutnom stanju ovog procesa, EK bi Microsoft, ne promijeni li ovaj svoju politiku isporučivanja Internet Explorera s Windowsima, mogao odrediti značajne novčane kazne, jednake onima dodijeljenima zbog Windows Media Playera koji je u konačnici Microsoft morao izbaciti iz određenih verzija Windowsa.