NA PUTU PREMA PRETPLATI

Google, izgleda, potiho testira još jedno ograničenje za YouTube kojim će nas pokušati natjerati da kupimo pretplatu za Premium.

Prema izvještaju NeoWina, Google je pronašao još jedno oružje kojime će nas pokušati navući na plaćanje, a to je, pišu na Redditu, 4K video koji će biti jedino dostupan na YouTube Premiumu.

Reditor u/Ihatesmokealarms je poslao sliku s YouTube aplikacije za iPhone u kojoj 4K opcija za rezoluciju ima "Premium" oznaku. Neki drugi korisnici također su prepoznali poveznicu, što znači da je moguće kako Google polako uvodi novu ograničavajući značajku za čim veći broj pretplatnika.

Kompanija, doduše, nije objavila ništa vezano uz naplatu visoke rezolucije te, piše izvor, vjerovatno eksperimentira s promjenama i prati komentare korisnika. Također nije jasno hoće li se ovo ograničenje svesti samo na smartfone ili sve uređaje na kojima se može učitati YouTube.

Premda mnogi, s opravdanjem, mogu reći da niko živ ne koristi 4K na smartfonima, micanje najveće kvalitete iz "besplatnog" YouTubea sigurno će razljutiti bar dio korisnika koji sadržaje konzumiraju na TV-u ili računaru.