Dobro je znati

Servis za provjeru obaveštenja o hakovanju i probijanju servisa/naloga korisnika, sada omogućava da se provjeri da li je vaš email jedan od 441.000 naloga ukradenih tokom kampanje sa RedLine malverom.

RedLine je trenutno najrasprostranjeniji malver za krađu informacija, a distribuira se preko fishing kampanja sa malicioznim dokumentima, preko YouTube prevara i kroz sajtove sa warez/crack fajlovima.

Nakon što se instalira, RedLine malver pokušava da ukrade kolačiće, kredencijale, kreditne kartice iinformacije koje se automatski popunjavaju u internet pregledačima.

Takođe, maliciozni program krade i podatke iz VPN i FTP klijenata, novčanike sa kriptovalutama i može da preuzima softver i izvršava komande na zaraženim računarima.

RedLine podaci, koji sadrže 441.557 jedinstvenih email adresa, su navodno ukradeni od strane LastPass korisnika. Sada su dodati u Have I Been Pwned bazu, kako bi korisnici znali da li su izloženi opasnosti.

Nažalost, ukoliko je korisnikova email adresa izlistana u RedLine malver logovima, nije dovoljno da se samo promijeni lozinka za povezani nalog.

Korisnici će morati da promijene sve lozinke koje se nalaze na njihovim uređajima, uključujući korporativne VPN i mail naloge i druge lične naloge.

Na kraju, ukoliko je korisnikov mail izlistan kao deo RedLine baze, potrebno je da skenira svoj računar antivirus softverom, kako bi se pronašao i uklonio instalirani malver.