Korisno

Kompanija Microsoft je uvela još jedan način na koji ćete, uz nekoliko vrlo jednostavnih poteza, šifru zamijeniti prijavom pomoću pametnog telefona. Microsoft korisnicima od sad dozvoljava brisanje lozinki u korist nove funkcije - prijave bez šifri.

Svi potrošači i korisnici njihovih usluga moći će se na svoj račun prijaviti pomoću aplikacije Microsoft Authenticator, Windows Helloa ili verifikacije pomoću SMS-a ili emaila, piše Tportal.

Najnovija funkcija dolazi svega nekoliko mjeseci nakon što je Microsoft počeo nuditi prijavu bez šifre u martu kako bi olakšao prijavu svima koji rade od kuće ili s udaljene lokacije. Microsoft je na ovom načinu prijave radio godinama, a dolazak globalne pandemije samo je cijelu stvar ubrzao.
 
Nova nadogradnja uvodi velik korak u Microsoftovoj borbi protiv lozinki nakon što je kompanija 2018. godine uvela sigurnosne ključeve i 2019. Windowse 10 učinila sistemom bez šifri.

Proces uklanjanja šifre relativno je jednostavan - prvo morate instalirati Microsoft Authenticator na smartfon i povezati ga sa računom Microsoft. Nakon što ste to obavili, možete otići na account.microsoft.com i izabrati napredne sigurnosne opcije u sekciji 'additional security'. Nakon toga potvrdite povezivanje sa smartfonom i više nećete imati lozinku. Naravno, vašu odluku uvijek možete poništiti pomoću ulaska u Microsoftov račun.

Google, Apple i drugi već rade na sistemu koji više neće koristiti šifre. Google Chrome tako dozvoljava prijavu bez lozinke, dok Appleov iOS 15 i macOS Monterey dodaju funkciju Passkeys in iCloud Keychain, pokušaj mijenjanja lozinki sa sigurnijim sistemom prijave, piše Verge.