Platforma za razmjenu videozapisa

TikTok je najviše preuzimana aplikacija u 2020. godini, preotevši prvo mjesto Facebookovom Messengeru, podaci su kompanije za digitalnu analitiku App Annie, prenosi BBC.

Kineska platforma za razmjenu videozapisa jedina je aplikacija koja nije u vlasništvu Facebooka i koja je trenutno među top pet preuzimanih aplikacija.

U svojoj zemlji TikTokov vlasnik, ByteDance, također drži prvo mjesto sa videoaplikacijom na kineskom jeziku Douyin.

Popularnost aplikacije TikTok porasla je i nakon što ju je bivši američki predsjednik Donald Trump pokušao zabraniti u SAD-u.

Aplikacije u vlasništvu Facebooka drže prvo mjesto od početka istraživanja 2018. godine, a kompanija i dalje dominirala online sferom.

Mark Zuckerberg drži tron sa svojih pet vodećih aplikacija - Facebookom, WhatsAppom, Instagramom i Facebook Messengerom.

Prošle godine tadašnji predsjednik Donald Trump izdao je naredbu o zabrani novog preuzimanja aplikacije TikTok u SAD-u.

Trumpova administracija je tvrdila da TikTok predstavlja rizik za nacionalnu sigurnost jer je kineska vlada imala pristup korisničkim podacima.

Iz TikToka su više puta negirali optužbe.

Potencijalni dogovor u rješavanju problema koji bi doveo do toga da matična kompanija ByteDance proda dio svog američkog poslovanja američkom tehnološkom gigantu Oracleu i maloprodajnom lancu Walmartu dobio je od Trumpa privremeno zeleno svjetlo, ali ga kineska vlada nikada nije odobrila.

Otkako je u januaru prisegnuo za američkog predsjednika, Joe Biden povukao je Trumpovu naredbu.

TikTok sada istražuje nove načine privlačenja korisnika.

Prošle sedmice TikTok je počeo da isprobava novu funkciju o nestajućim kratkim videima, sličnim onim na Snapchatu, Facebooku i Instagramu.

TikTok Stories će omogućiti korisnicima da vide sadržaj objavljen na profilima koje prate 24 sata prije nego što nestanu.

Ova nova opcija dolazi nakon što je WhatsApp predstavio funkciju za objavljivanje fotografija i videa koja nestaju nakon što ih korisnici vide.