Svaki se korisnik operativnog sistema Windows barem jednom u životu suočio s pojavom “plavog ekrana smrti” iliti kraće BSoD-a.

Još od najranijih verzija Microsoftovog operativnog sistema, Windowsa 1.0, plavi ekran bio je sinonim za probleme i pojavljivao se onda kada bi sistem pronašao određeni problem u radu, piše Hcl.hr.

Međutim, taj problem obično se mogao zaobići isključivo kompletnim restartom kompjutera. Pojavljivanje plavog ekrana smrti također je moglo ukazivati na raznorazne probleme u radu kompjutara, bilo softverske ili hardverske prirode.

Sinonim za probleme

Kako su Windowsi postajali sve bolji u iskorištavanju hardvera, tako je pojavljivanje BSoD-a postajalo sve rjeđe, ali plavi ekran uvijek je ostao sinonim za probleme.

S godinama su se mijenjale nijanse te plave boje – na početku je to bila tamno plava, a od Windowsa 8 prešlo se na svijetliju varijantu te boje.

U međuvremenu je ubačeno i tužno lice koje je plavom ekranu smrti dodao malo ličnog pečata. Međutim, iako je kod Windowsa boja smrti plava, bilo je i izuzetaka u posljednjih nešto više od 30 godina.

Tako se od 2016. godine članovi programa Windows Insider suočavaju sa zelenim ekranom smrti.

No, kako izvještava portal The Verge, u budućnosti stiže promjena nakon koje B u kratici BSoD više neće značiti Blue nego Black.

Drugim riječima, u Windowsima 11 plavi ekran smrti postati će crni ekran smrti.

Zašto? Iz Microsofta još nisu objasnili, ali vjerovatno zato da mogu reći kako je i to dio vizualnog osvježenja novog sistema.

Također, vrijedi napomenuti da su kompjuteri i prije imali termin crnog ekrana smrti, ali ne u istom kontekstu u kojem će se on ubuduće koristiti.

Naime, crni ekran smrti do sada se pojavljivao u fatalnim slučajevima kad se sistem uopće ne može pokrenuti, bilo zbog prekinute odnosno oštećene instalacije ili neispravnog hardvera.

Za sada je nepoznato hoće li takvi slučajevi isto ostati crnoga ekrana ili će se njima boja promijeniti.