!

Korisno je imati mogućnost besplatnog povezivanja s internetom pri ruci, ali pritom treba svesti rizike na najmanju moguću mjeru. Pokazat ćemo vam kako.

Javno dostupne Wi-Fi mreže praktičan su način za povezivanje s internetom kad niste kod kuće ili u uredu, a i smanjit će vam troškove mobilnog interneta.

Ali, trebate biti svjesni kako uz njihovo korištenje dolazi i niz rizika koje ni u kojem slučaju ne smijete tek tako olako otpisati.

Presretači


Jedan od najčešćih oblika napada na mrežama Wi-Fi zove se Man-in-the-Middle. Ukratko rečeno, nakon što se spojite na internet haker presreće vaše podatke kako bi mogao pratiti šta radite i pronaći sigurnosni propust koji bi mu omogućio ulazak u vaše računar.

Kako se zaštititi? Koristite virtualne privatne mreže i druge oblike enkripcijske zaštite pri spajanju na javno dostupne mreže.

Pri korištenju javno dostupnih mreža Wi-Fi nemojte:

- obavljati bankovne transakcije i razmjenu osjetljivih podataka općenito
- dozvoliti automatsko povezivanje s takvim mrežama
- posjećivati web odredišta koja ne koriste protokol HTTPS://
- ostaviti Bluetooth i Wi-Fi uključen dok ih ne koristite
- logirati se na mreže koje nisu zaštićene lozinkom

Zlonamjerni softver


Postoje načini kako zloupotrijebiti sigurnosne propuste u vašem računaru kako bi se u njega ubacili razni oblici malwarea. Tako, recimo, možete pokupiti trojance, špijunski ili ucjenjivački softver…

Kako se zaštititi?


Instalirajte antivirusne i antimalware programe, uključite firewall te redovno nadograđujte operativni sitem i općenito softver na vašem računaru. I nemojte klikati na bilo što ako djeluje imalo sumnjivo.

Dodatne mjere zaštite


- isključite dijeljenje datoteka
- izlogirajte se iz korisničkih računa nakon što ih više ne koristite
- upogonite dvostupanjsku provjeru gdje god je to moguće

Snooping i sniffing


Cyberkriminalci koriste posebne softverske alate kako bi mogli prisluškivati signale Wi-Fija i dobili pristup svemu što gledate i radite na računaru.

Kako se zaštititi?


Osim VPN-a bit će koristan bilo koji oblik enkripcije.

Zlonamjerni hotspotovi


Moguće je kako su kriminalci postavili vlastitu mrežu Wi-Fija koja djeluje potpuno legitimno kako bi vas namamila i izložila bilo kojem od prethodno opisanih napada.

Kako se zaštititi?


Uvijek provjerite spajate li se na pravu mrežu Wi-Fija. Čak i nakon provjere budite oprezni pri korištenju, prenosi 034portal.hr