UPITNA PRIVATNOST

WhatsApp je uveo nova pravila koja korisnike, praktično, prisiljavaju na to da dijele podatke sa aplikacijom Facebook. Ukoliko ovo odbijete, WhatsApp će, jednostavno, obrisati vaš nalog.

Ova nova pravila spominju se u podsjetniku unutar aplikacije, kao i na stranici za pravila o privatnosti. Zakopan u gomili pravnog žargona u obavještenju, nalazi se i dio u kojem piše kako će WhatsApp raditi sa drugim aplikacijama u okviru kompanije Facebook, a to su, na primjer Instagram i WhatsApp.

Tako ćete, prihvatanjem ugovora, Facebooku pružiti veliki broj ovlaštenja koja ne idu baš uz aplikaciju za enkriptovanu razmjenu poruka, što je imidž kakav WhatsApp već dugo pokušava održati.

Kako piše u tekstu, razlog za ovo dijeljenje podataka je pokušaj da se poboljša rad i da se još više personalizuju i povežu sve aplikacije unutar kompanije Faceboook.

U svim aplikacijama, reklamira se, tako ćemo dobiti "poboljšane usluge, bolje prijedloge i reklame skrojene prema našem ukusu". Problem je, doduše, što zadiranje u privatnost ne staje na tome, prenosi tPortal.

Facebook će pristup vašim podacima pružiti i spoljnim kompanijama, uključujući oglašivačima koji koriste njegove usluge. Ako vršite bilo kakvu interakciju sa oglašivačem ili prodavnicom, njihovi vlasnici će dobiti uvid u vaše podatke.

Ista stvar važi i za funkcije poput gledanja videosnimaka unutar WhatsApp-a. Ako kliknete na video, program za reprodukciju će izvoru moći da ustupi pristup vašoj IP adresi.

Da stvari budu još gore, WhatsApp vam ne daje opciju da zadržite privatnost - morat ćete da prihvatite nova pravila do 8. februara 2021. godine, ili jednostavno da ostanete bez naloga.

Izvor: tportal.hr