GENIJALNO

Dva tima istraživača iz Južne Koreje objavila su kako su pronašli rješenje za problem koji muči milione ljudi diljem svijeta - napukle ekrane mobilnih telefona.

Stručnajci s korejskog Instituta nauke i tehnologije te Univerziteta Yonsei uspjeli su razviti polimer koji je moguće ugraditi u LCD zaslone kakvi su ugrađeni na pametnim uređajima, a koji je sposoban sam se zaliječiti, odnosno popraviti pukotinu.

Prema objavi naučnika, iskoristili su supstancu dobivenu od lanenog ulja, koja se, pod UV svjetlom, može vratiti u prvobitno stanje u roku od 20 minuta, odnosno na sobnoj temperaturi u roku od 12 sati.

Kako su pojasnili, stvorili su polimer koji sadrži mikrokapsule s uljem lana u kombinaciji sa silikonom. Taj polimer potom su pretvorili u zaštitni sloj koji se može nanijeti na zaslon pametnog telefona. Kad dođe do oštećenja zaslona, pucaju mikrokapsule i ispunjavaju pukotine te tako popravljaju oštećeni zaslon.

S obzirom na to da podaci pokazuju kako četvrtina korisnika pametnih telefona mora zamijeniti ekran svog telefona zbog oštećenja, ovakva supstanca mogla bi biti veliki hit.

No, ovo nije ni prvi ni jedini izum koji "popravlja" oštećene zaslone pametnih telefona. Problem je što su takvi sistemi još preskupi da bi bili dostupni širokim masama pa se korisnicima, u većini slučajeva, bolje isplati pozdraviti se s razbijenim uređajem i kupiti novi nego popravljati oštećenje.

Samozacjeljujući prozirni polimidi mogu biti rješenje za produljenje životnog vijeka mobilnih telefona, pogotovo fleksibilnih zaslona i elektronskih materijala, istaknuo je Jung Yong-chae, piše "Kist".