Po milion dolara

Terete se da su u januara 2019. u saveznoj državi New Jersey ukrali više hiljada dokumenata Komisije za papire od vrijednosti i berzu.

Sjedinjene Američke Države su objavile kako daju dva miliona dolara nagradu za svako obavještenje koje će dovesti do hapšenja dvojice Ukrajinaca optuženih da su prodali povjerljive informacije hakirane od nadzornog tijela američke berze.
Aritom Vjačeslavovič Radčenko i Oleksander Vitalijevič Jeremenko optuženi su u januaru 2019. godine u saveznoj državi New Jersey da su ukrali više hiljada dokumenata iz računara Komisije za papire od vrijednosti i berzu (SEC), uključujući kvartalne i godišnje rezultate firmi.
Prema američkom Ministarstvu pravde, oni su zatim prodali te informacije prije nego što su objavljene u javnosti, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.
"Cyberkriminalci ne poštuju zakone nijedne države", naveo je u saopćenju američki državni sekretar Mike Pompeo.
State Department nudi po milion dolara nagrade za svakog od hakera, u okviru svog programa protiv transnacionalnih kriminalnih organizacija.
Ovo je prvi put da tajna služba, koja je zadužena za zaštitu ličnosti i koja daje polovinu sume, nudi nagradu za stranog državljanina koji se tereti u SAD-u.