Potrebne su i matematičke vještine

Matematičari još nisu pronašli točan odgovor na pitanje koja je najveća sofa koju biste mogli zaokrenuti pod 90 stupnjeva, bez obzira na njen oblik, a da je pritom ne uništite, savijete ili zgnječite.

S problemom premještanja kauča dosad su se suočili mnogi od nas, posebno ako ste se selili i pokušavali prenijeti ogromnu sofu iz jednog stana u drugi. Iz sobe, kroz vrata, hodnikom, niz stepenice pa opet gore do nove dnevne sobe...
Manevriranje s velikim komadom namještaja pod pravim kutem za mnoge je nemoguća misija pa ako ga ne rastave i ponovno sastave, radije ga bace i kupe novi, pa nek si s dostavom drugi razbijaju glavu.
No ovaj problem ne muči samo dostavljače nego i matematičare koji pokušavaju koja je najveća sofa koju biste mogli zaokrenuti pod 90 stupnjeva, bez obzira na njen oblik, a da je pritom ne uništite, savijete ili zgnječite.
"Najveće područje koje se može okrenuti za ugao naziva se konstanta kauča", tumači znanstveni novinar i bloger Avery Thompson. Nitko sa sigurnošću ne zna reći kolika je, ali zna se da iznosi između 2,2195 i 2,8284.
Matematičari su dokazali da konstanta kauča ne može biti ispod ili iznad određenih vrijednosti. Očigledna donja granica je 1.57079. To vrijedi za polukružne sofe koje se može zakretati na uglu.
Britanski matematičar John Hammersby izračunao je donju granicu konstante na 2,2074 temeljem kauča koji izgledom podsjeća na telefonsku slušalicu.
Joseph Gerver potom je doradio formulu sofe s 18 presjeka, čime je donju granicu konstante povećao na 2,2215.
Hammersley je pronašao i gornju granicu konstante kauča koja iznosi 2,8284. Yoav Kallus i Dan Romik dokazali su u junu 2017. novu konstantu koju su postavili na 2,37.