!

Ženski spol slovi za „onaj koji lošije vozi“, ali čini se da slijede promjene kakvima se muškarci sigurno nisu nadali. Novo istraživanje je potvrdilo upravo suprotno.

Britanski istraživači napravili su veliku studiji na zadanu temu, a u obzir su uzeli podatke o osiguranju, stopu počinjenih prometnih prekršaja i kaznenih djela te statistike iz autoškola. Sve kako bi otkrili koji spol bolje vozi, a žene su vodeće u gotovo svakom promatranom području.

Prema podacima istraživanja, ženama treba nešto duže da savladaju vještine vožnje auta, ali zato imaju osjetno manji broj počinjenih saobraćajnih prekršaja i nesreća te imaju manje troškove, odnosno potrebe za pokrićima osiguravajućih kuća.

Također, istraživanje je pokazalo da muškarci puno češće čine i one manje saobraćajne prekršaje poput grebanja auta, krivog parkiranja i prebrze vožnje.

Ispitano je oko 585 hiljada vozača u Velikoj Britaniji, a otkriveno je kako muškarci čine čak 79 posto svih vozača koji imaju zabilježenu neku vrstu prekršaja.