NOVI DETALJI

Njemačka kompanija Volkswagen namjerava početi proizvodnju modela I.D. u novembru 2019. godine, a sada su poznati i novi detalji.

Proizvodnja će se obavljati u postrojenju u Zwickauu u Njemačkoj, a prve isporuke se očekuju 2020. godine. Radi se o petovratnom električnom hatchbacku s pet sjedišta, koji će biti prvi član I.D. porodice napravljen na MEB platformi. 
Volkswagen planira od 2020. godine godišnje proizvoditi 100.000 automobila uprkost tome što ovaj hatchback neće biti ponuđen na sjevernoameričkom tržištu. Amerikanci će dobiti SUV I.D. Crozz.
Prema specifikacijama, automobil će jednim punjenjem baterije moći preći između 400 i 600 km, a pokretat će ga motor od 168 KS. Snaga će se prenositi na stražnje točkove, ali se vjeruje da će kupci opciono moći dobiti i pogon na sva četiri točka.
I.D. će od 0 do 100 km/h ubrzavati za manje od 8 sekundi, a očekuje se maksimalna brzina od 160 km/h. Iz Volkswagena tvrde da će cijena biti pristupačna.
Krug okretanja automobila iznosi samo 9,9 metara, veoma je upravljiv, a karakteriše ga potpuno novi dizajn. Duži je, širi i viši od Golfa te će ponuditi jednak prostor u unutrašnjosti kao i Passat. Za 30 minuta je moguće napuniti bateriju do 80 posto. U budućnosti će I.D. imati i mogućnost autonomne vožnje.