Zanimljivi rezultati istraživanja

Nakon što su dvije velike automobilske grupacije objavile podatke o prodaji u 2017. godini, pojavila su se sporenja o tome koji proizvođač je najveći na svijetu.

Volkswagen grupa izašla je u javnost sa podatkom da je u 2017. isporučila kupcima 10,74 miliona vozila, što joj donosi zvanje najvećeg svjetskog proizvođača automobila, s obzirom da je najbliži pratilac, Renault-Nissan-Mitsubishi, u istom periodu prodao 10,6 miliona četvorotočkaša. Ali, da li je stvarno tako?

Prvi čovjek alijanse Renault-Nissan-Mitsubishi, Karlos Gosn, tvrdi drugačije. Prema njegovoj računici, grupacija na čijem je čelu prodala je najviše automobila u 2017. godini.

Iako brojevi nedvosmisleno pokazuju da je Volkswagen na tronu, s obzirom da je 10,74 miliona veće od 10,6 miliona, Gosn kaže da je njemački auto-gigant u ukupnu sumu uračunao i prodaju teških teretnih vozila marki Scania i MAN, koje su u vlasništvu Volkswagena.

Sa druge strane, Renault-Nissan-Mitsubishi je u svojih 10,6 miliona navodno uvrstio samo putnička i laka komercijalna vozila.

Kada se uzme u obzir da su Scania i MAN u 2017. zajedno prodali oko 200.000 kamiona, oduzimanjem od 10,74 miliona, Volkswagen sa 10,54 miliona pada na drugo mjesto iza japansko-francuske alijanse, smatra Karlos Gosn.

Ako bi se usvojila njegova računica, Renault-Nissan-Mitsubishi bi bez dileme bio najveći proizvođač automobila na svijetu u protekloj godini. Inače, ova alijansa pod svojim okriljem, osim pomenuta tri brenda, ima i ruski AvtoVAZ, rumunsku Daciju, kao i niskobudžetni brend Datsun, koji je prije nekoliko godina "vraćen u život".

Volkswagen grupa, sa svoje strane, obuhvata 11 što automobilskih, što kamionskih marki.

Ako se pitate šta je sa dugogodišnjim najvećim proizvođačem automobila na svijetu, Toyotom, ova kompanija još nije saopćila zvanične prodajne rezultate za 2017, ali je ranije objavila da očekuje da ukupan broj isporuka dostigne oko 10,35 miliona vozila. Toyota u svom vlasništvu pored matičnog brenda ima i marke Lexus, Daihatsu i Hino.

Podsjećamo, redosljed u 2016. bio je sljedeći: 1. Volkswagen (10,3 miliona prodatih vozila), 2. Toyota (10,2 miliona), 3. Renault-Nissan (9,96 miliona).