Lamborghini je doživio brzi rast u nekoliko proteklih godina

Kompanija Lamborghini nastavlja svoj rast, a to najbolje pokazuju rezultati prodaje u prvom dijelu godine.

Tokom prvih šest mejseci ove godine Lamborghini je dostavio 2013. automobila svojim kupcima, što je sjajan novi rekord s obzirom na podatak je raniji rekord iznosio 2.000 automobila. Snažan rast prodaje je potpomognut izuzetno uspješnim junom, kada je Lamborghini kupcima širom svijeta dostavio rekordnih 416 superautomobila.
Kompanija je dostavila 1.370 Huracana i 643 Aventadora uključujući i 5.000 proizvedeni automobil. Narudćžbi već ima dovoljno za ostatak godine, a to govori da bi Lamborghini u 2016. godini mogao prodati više od 3.245 automobila, što je rekord zabilježen prošle godine. U prvoj polovini ove godine prodaja je veća za sedam posto u odnosu na 1.882 automobila prodana u istom periodu prošle godine.
Dosad je u ovoj godini Lamborghini u svoju ponudu uveo modele kao što su Huracan Spyder i Centenario, a predstavio je specijalne verzije kao što su Huracan Avio i Aventador Miura Homage. Do kraja godine ima nekoliko velikih sajmova, tako da je realno očekivati još poneko iznenađenje.
Lamborghini je doživio brzi rast u nekoliko proteklih godina. Rekord od 2.530 prodanih automobila postavljen je 2014. godine. Prošle godine je kompanija prvi put u svojoj historiji isporučila više od 3.000 automobila. Eksperti očekuju nastavak rasta prodaje, a 2018. godine na tržište stiže model Urus sa biturbo V8 motorom. Kompanija očekuje da će SUV visokih performansi povećati prodaju na više od 6.000 automobila.