Kako znamo da više nisu dobre

S dolaskom proljeća počela je i sezona zamjene guma.

Kod vulkanizera su gužve, jer zimske se gume skidaju, a ljetne stavljaju na automobile. No, zašto uopće svake godine prolazimo tu proceduru i zašto se gume uopće mijenjanju. Pojasnio je Marko Sitar, vukanizer i automehaničar CIAK-a:
'Najveća razlika između zimskih i ljetnih guma je u smjesi gume. Zimska guma je mekanija i naravno ima lamele po sebi koje za ljeto onda nisu dobre. Jer te lamele se od toliko vrućine koje su velike onda se rastopi, to jest uništi se guma.'
Zimska guma je napravljena da bi se koristila po hladnom vremenu ispod 7 stupnjeva. Po ljeti se pregrije, i osim što se brže troši loše drži cestu, a lošije je i kočenje. Ljetna guma je potpuno drugačija, namijenjena za toplije vrijeme. Ima tvrđu smjesu i drugačiji profil i time i mnogo bolja svojstva tijekom toplijih mjeseci. 
Prema zakonu zimska oprema je obaveza na većini naših glavnih cesta do 15. travnja. No, vozite li se češće po gradu slobodno stavite ljetne gume ranije kako biste očuvali vaše zimske, ali i poboljšali vozne karakteristike automobila. Pritom ne zaboravite, idete li na autocestu ili neku važniju državnu ili županijsku cestu u prtljažnik stavite lance kako ne biste kršili zakon. Kazna za takav prekršaj je 700 kuna.
Korištenje do 5 godina
'Što prije skinuti zimsku gumu je bolje. Jer što duže zimsku gumu vozite po ljeti ona se više troši i štetno je. Ta guma više nije za zimu jer ona jednostavno izgubi svoja svojstva', pojašnjava Sitar. 
No, što ako su vaše ljetne gume za smeće, odnosno kako to prepoznati.
'Sad zavisi od auta do auta. Neki automobili mogu s novom gumom proći 10.000, neki voze i 60.000. Zavisi o stilu vožnje, je li neki brzi auto ili je neki slabiji autić. Mali automobili mogu voziti dosta kilometara, čak do 4, 5 sezona', kaže vulkanizer. 
Većina tvornica preporuča da se gume koriste do pet godina, no mnogo više od same starosti za trajnost je važnija kvaliteta gume i njezino pravilno skladištenje i čuvanje izvan sezone. A ako guma više ne valja vrijeme je za kupnju nove.