Uz masu manju od 1100 kg, glavne zvijezde bit će 1.0 TSI i R dizel sa 224 KS.

U javnost su procurile prve simulacije osme generacije Golfa, koja stiže 2019. Za izgled je zadužen Walter De Silva, koji će pokušati napraviti hrabar odmak u dizajnu, uz istodobno korištenje aerodinamičkih rješenja dokazanih na ultra štedljivom modelu XL1.
'Osmica' će se bazirati platformi MQB, a dimenzijama, ali i tehnikom ostat će vrlo sličan 'sedmici'. Bolja iskorištenost prostora omogućit će napredak u ponudi prostora, pogotovo za koljena straga. Obilnijim korištenjem čelika visoke čvrstoće i aluminija masa osnovne izvedbe bit će manja od 1100 kg (aktuelan model na vagu donosi 1270 kg, uz benzinac 1.2 TSI).
S obzirom da će se od 2020. propisi o emisiji štetnih plinova dodatno postrožiti, glavni fokus bit će usmjeren smanjenju potrošnje. Glavni adut u tom smjeru bit će osnovni 3-cilindarski benzinac obujma jedne litre potpomognut turbopunjačem i direktnim ubrizgavanjem. Uz 110 KS imat će dovoljno 'špirita', a prosječno će trošiti manje od pet litara.
Velika novost je i dizelska izvedba modela R, koja će ispaljivati čak 224 KS, dok će u ponudi ostati i dizelski pandan GTI-u, model GTD, s dvolitrenim dizelašem i paprenih 184 KS, prenosi Autoportal.hr.
Inžinjeri iz Wolfsburga ozbiljno su zasukali rukave po pitanju implementacije egzotičnih tehnologija. Navodno ozbiljno razmišljaju o ugradnji električnog turbopunjača te sistema za gašenje motora prilikom usporavanja i vožnje nizbrdo. Tačka na 'i' bit će ugradnja zamajca na stražnju osovinu (tu tehnologiju već godinama razvija Volvo), koji se tokom usporavanja zavrti do 60.000/min, a pohranjena energija koristi se za ponovno ubrzavanje. Tokom te faze konvencionalan motor stavljen je van funkcije, a zamajac kratkotrajno može isporučiti do 40 KS.