Jeste li se ikad zapitali gdje nestaju i gdje se smještaju automobili koji se ne uspiju prodati?

Kao i svaka industrija, tako i automobilska proizvodi viškove, pa se za gotovo svaki model zna dogoditi da se od određene serije ne proda baš sve. I što automobilska industrija radi s tim vozilima? Nećete vjerovati...
Umjesto da ih ponudi tržištu po povoljnijim cijenama i tako se riješi viškova, auto industrija ih jednostavno odvozi na posebna odlagališta gdje ta vozila čekaju smrt. Dobro, malo smo preemocionalni - ostavljena su da istruhnu!, prenosi Dnevnik.hr.
Nama najbliže takvo odlagalište je ono u Velikoj Britaniji u Sheernessu, gdje se odlažu vozila koja proizvede auto industrija s područja Evrope. Ne možete ni pomisliti koliko VW-a, Audija, BMW-a ili Mercedesa ima na tom odlagalištu. I sve su to automobili koji nemaju ništa ili pak jako malo prijeđenih kilometara.
Houston… we have a problem - više gotovo nitko ne kupuje nova vozila. Recesija koja je pogodila svijet dovela je do pada potražnje za novim vozilima. Tako su nekada Amerikanci kupovali novi automobil skoro svake godine, a kad ih je pogodila kriza, svoje vozilo drže u garažama i do deset godina. Ta nagla promjena u kupovnoj moći Amerikanaca dovela je do velikih problema najvećeg proizvođača automobila na svijetu - General Motorsa. Kako je GM svoju proizvodnju automobila prebacio u jeftiniju Kinu, to je dovelo do toga da se na kineskoj teritoriji pojavljuje sve više mjesta na kojima se odlažu ti automobili. Naravno, Kinezi sa svojim, pretežno mizernim plaćama, još neko vrijeme ne mogu priuštiti skupe američke automobile. Još neko vrijeme...
Koliki je ovo problem za okoliš, odnosno koliki će tek postati, ostaje nam tek da vidimo. Niti jedna od auto-kompanija još nije probala s recikliranjem starih neprodanih vozila, možda se nadaju da će jednog dana postati oldtimeri i vrijediti puno više nego danas. No neke od njih su odlučile otvoriti vrata ovih poligona, i pustiti turiste u šetnju kroz vozila, naravno uz vodiča i naplatu. Što vam taj vodič može reći i pokazati - ne znamo.