Automobilski gigant opet na stupu srama

Tek što se američki automobilski gigant General Motors počeo oporavljati i bio prisiljen priznati nedostatak sustava paljenja, sad je utvrđen nedostatak i kod zračnih jastuka. Prve procjene govore o navodno 303 smrtna slučaja upravo zbog te greške.

Za proizvođače automobila je poziv vlasnicima neka se hitno jave u servis zbog utvrđenog tehničkog nedostatka jedna od najgorih stvari koja im se može dogoditi. Jer to je redovito povezano s gubitkom ugleda i padom prodaje, što si automobilski koncern GM koji je 2009. već morao objaviti stečaj, jedva može priuštiti.
Zbog problema već prije opozvali 1,6 milijun vozila
Već i problem s bravicama sustava paljenja zbog kojih je bilo moguće da se motor ugasi u vožnji je uzrokovao najmanje 13 smrtnih slučajeva, a to je automobilski koncern isprva pokušao prešutjeti. Tek kad je i američko ministarstvo pravosuđa zaprijetilo proizvođaču iz Detroita sudskim postupkom, opozvano je 1,6 milijuna vozila. S obzirom da je GM znao za taj nedostatak još od 2001. godine, već je pokrenuta kolektivna tužba protiv koncerna u Kanadi, piše Deutsche Welle.
Nova greška koštala mnogo ljudskih života
Ali sad je utvrđen novi, još opasniji nedostatak koji se čini da je također povezan s teškim ključem i osjetljivom bravicom gdje se onda motor može isključiti i u vožnji. Naime, u tom slučaju se isključuje i sustav za aktiviranje zračnog jastuka i kako je utvrdio američki Centar za sigurnost u prometu, to je bio razlog za još 303 smrtna slučaja u vozilima koncerna GM.
Riječ je prije svega o modelu Cobalt marke Chevrolet i modelu Ion marke Saturn koji su proizvedeni između 2003. i 2012. i koji su uglavnom prodani na sjevernoameričkom tržištu. Američki stručnjaci za sigurnost oštro su napali državne službe jer i same nisu uočile ovaj nedostatak koji je uzrokovao toliko smrtnih slučajeva.
Iz GM tvrde da je riječ o 'sirovim podacima'
S druge strane, koncern GM tvrdi kako je riječ o "sirovim podacima" statistika i kako "nije izvjesno" da je krivac nedostatak kod sustava zračnog jastuka u njihovim vozilima.
Američko ministarstvo pravosuđa objavilo je kako "pomno istražuje" slučajeve povezane s GM-om i smrti zbog zračnog jastuka u njihovim vozilima.