Veliko istraživanje

Njemačka organizacija za tehničku analizu proizvoda DEKRA je objavila rezultate godišnjih testiranja polovnih automobila, a po njihovim podacima, najbolje su se pokazala upravo njemačka vozila koja su u šest od devet kategorija zabilježila najviše poena, dok je "mercedes e klase" ponio priznanje najboljeg u svim klasama.

Istraživanje je rađeno na osnovu tehničkih pregleda na oko 15 miliona vozila odrađenih u protekle dvije godine, prenosi Moj auto.
“Naš izvještaj o korištenim vozilima je vrlo koristan vodič za potencijalne kupce polovnih automobila. Osim što pruža detaljne informacije o tipičnim kvarovima svakog vozila pojedinačno, u njemu su automobili iz istog segmenta rangirani po kvalitetu”, kazao je dr. Gerd Nojman, član odbora direktora organizacije DEKRA Automobil GmbH, odgovoran za testiranje i kontrolu.
Prilikom ocjenjivanja kvaliteta vozila, DEKRA isključuje tipične probleme koji su rezultat lošeg održavanja vozila od strane vlasnika, kao što su istrošeni brisači ili gume, već se usredsređuje na suštinski bitne kvarove.
Značajno je i to što je za donošenje suda o jednom modelu potrebno da se ispita najmanje 1.000 primjeraka u relevantnom opsegu kilometraže.
Glavni faktor prilikom ocjenjivanja je kilometraža, a ne starost vozila. Automobili su podijeljeni na devet klasa, a u svakoj od njih na tri kategorije kilometraže (0–50.000 km, 50.001–100.000 km i 100.001–150.000 km).
Pobjednici po klasama:
Mali automobili: Audi A1 (DFI: 96.4)
Kompaktna klasa: BMW serija 1 (96,8)
Srednja klasa: Volvo S60 / V60 (98,7)
Više srednja klasa / visoka klasa: Mercedes E-klasa (97,4).
Sportski automobili: BMW Z4 (97,2)
SUV vozila: Mercedes GLK (95,0)
MPV automobili: Mercedes B-klasa (99,2).
Mali venovi: Škoda Rumster (83,1)
Kombi vozila: Renault Master (83,1)