Kompanija "Ford" predstavila je novi model "Focusa", prvog u svijetu koji ima "hands-free" tehnologiju za parkiranje i pomaže vozačima da automobil postave u prostor između dva sa strane parkirana automobila.

Vozilo koje je predstavljeno na Svjetskom kongresu mobilnih tehnologija u Barceloni takođe ima unaprijeđen sistem Active City Stop, koji sada radi na brzinama do 50 kilometara na sat.
Novi model uključuje evropski debi SYNC 2, "Fordovog" naprednog sistema za informisanje i zabavu, koji karakteriše ekran u boji visoke rezolucije osjetljiv na dodir i napredna glasovna kontrola za lakši pristup audio sistemu, navigaciji, kontroli klime i mobilnim telefonima.
Unaprijeđena linija uključuje novi 1,5-litarski EcoBoost benzinski motor i novi 1,5-litarski TDCi dizel motor. Potrošnja goriva na ovom modelu poboljšana je za čak 19 odsto u odnosu na aktuelni "Focus". Model će takođe biti u ponudi i sa verzijom 1,0-litarskog EcoBoost motora s emisijom ugljen-dioksida od 99 grama po kilometru.
Sportski karakter novog vozila je naglašen horizontalnom rešetkom, unutrašnjošću inspirisanom kokpitom i dostupnošću s ručicom za promjenu stepena prenosa ispod upravljača.
Model će biti u prodaji u drugoj polovini godine, a koštat će oko 11.300 eura, najavljeno je iz te kompanije.