Noćna mora

Ukoliko vozite dizelaš u koji ste sipali gorivo predviđeno za temperaturu do -15 °C, a znate da će tokom noći biti hladnije, koristite aditiv na čijoj ambalaži piše da usporava kristaliziranje dizel goriva

Niska temperatura vazduha može biti noćna mora za vlasnike automobila sa dizel motorima. Problem najčašće pravi parafin u dizel gorivu. Što je temperatura vazduha niža, to se parafin pretvara u veće kristale koji začepljuju filtere za gorivo.
Nekada ih skroz blokiraju i vi tada ne možete da pokrenete vozilo, piše “Mondo”. Zato većina novih modela ima grijače u filterima, kao i senzore za detekciju vode. Da nešto ne valja upozoriće vas lampica na instrument tabli automobila.
Zato je veoma bitno na kojim pumpama sipate gorivo, kao i da dodajete aditive i da parkirate automobil na toplom mjestu, ukoliko je to moguće.
Ukoliko vozite dizelaš u koji ste sipali gorivo predviđeno za temperatutu do -15 °C, a znate da će tokom noći biti hladnije, da biste ujutru stiglina na posao na vrijeme, koristite aditiv na čijoj ambalaži piše da usporava kristaliziranje dizel goriva, da je predviđen i za temperature do na primjer – 20 °C.
Ako vam se dizel i smrzne – “ne verglajte”. Odgurajte automobil u najbližu garažu ili iznad šahta iz kojeg izlazi topao vazduh i budite strpljivi. Automobil ćete moći da pokrenete tek za 45, 60 minuta.
Filter možete da ugrijete i fenom.
Ono što nikako ne smijete da uradite je da sipate malo benzina u rezervoar – tako ćete samo da uništite motor, kao i da upalite vatru ispod motora.