Volvo Car Group (Volvo automobili) razvila je fenomenalan koncept autonomnog parkiranja a mi vam ovim putem donosimo prve detalje.

Konceptni automobil, koji će predstavnicima medija biti predstavljen sljedeće nedjelje, samostalno traži slobodno parking mjesto te izvršava parkiranje bez asistencije vozača. Pametni automobil bez vozača istovremeno sigurno komunicira s drugim automobilima kao i pješacima koji se nalaze na parkiralištu.
"Autonomno parkiranje je konceptna tehnologija koja oslobađa vozača potrebe za traženjem slobodnog parking prostora. Vozač jednostavno ostavlja automobil na ulazu u parking i kasnije dolazi po njega," ističe Thomas Broberg, stariji sigurnosni savjetnik pri Volvo Car grupaciji.
Vehicle 2 Infrastructure tehnologija, tj. odašiljači u cestovnoj infrastrukturi, obavještavaju vozača kada je usluga dostupna. Vozač preko aplikacije na mobilnom telefonu aktivira sustav autonomnog parkiranja i bezbrižno se udaljava od vozila. Automobil zatim putem senzora određuje slobodno parking mjesto i zauzima isto. Procedura se obrnutim redoslijedom obavlja kada se vozač vraća po automobil.
Kombinacija autonomne vožnje s detekcijom i automatskim kočenjem omogućava sigurnu interakciju Volvo automobila s ostalim vozilima i pješacima na parking prostoru, a brzina i kočenje su prilagođeni za ugodnu integraciju u parking okruženju.