Frankfurt

Koncept koji najavljuje nasljednika Lamborghini Gallarda će biti predstavljen na Sajmu automobila u Frankfurtu u septembru ove godine.

Lamborghinijev novi model će nositi naziv Cabrera, dobit će laganu strukturu od karbonskih vlakana i aluminija, a produkcijska verzija se može očekivati sljedeće godine. U krugu Lamborghini porodice je poznat pod imenom LP724, a priča se i da je 16 mm duži u odnosu na odlazeći model, što znači da se može očekivati ukupna dužina od 4.500 mm. Visina i širina će ostati iste. Duže međuosovinsko rastojanje se svakako može očekivati kako bi se dobilo na udobnosti u unutrašnjosti automobila
Prvi plan je bio koristiti platformu Aventadora, ali je kompanija Audi prisilila Lamborghini da odabere drugi put i parira drugoj generaciji modela R8, koja stiže 2015. godine. Drugim riječima, nasljednik Gallarda i novi Audi R8 će dijeliti mnogo komponenti, uključujući laganu strukturu od karbonskih vlakana i aluminija, koja će omogućiti Audiju da u odnosu na odlazeći model bude lakši za 24 kg. U slučaju nasljednika Gallarda, on će biti lakši za 3 kg.
Lamborghinijev automobil će pokretati 5,2-litarski V10 atmosferski motor, koji će isporučivati 600 KS i 541 Nm obrtnog momenta. Bit će uparen sa standardnim šestostepenim manuelnim mjenjačem ili opcionim novim sedmostepenim automatskim mjenjačem s duplim kvačilom, koji će biti preuzet od Audija R8, kao zamjena za šestostepeni automatizovani manuelni mjenjač, koji koristi aktuelni Gallardo. Pogon na sva četiri točka će biti standardan, ali specijalne verzije će imati pogon na stražnje točkove.