Uskoro počinje prodaja najjačeg Mercedesa A-Klase, čiji četverocilindarski motor razvija 181 KS po litru radne zapremine, što ga svrstava na sami vrh produkcijskih motora ove kategorije. Kao i do sada, iza svega stoji AMG.

Ručno sastavljeni turbo motor razvija 360 KS pri 6.000 obr/min i 450 Nm obrtnog momenta, koji je raspoloživ od 2.250 do 5.000 obr/min. Za prijenos snage na sva četiri točka zadužen je AMG Speedshift DCT 7 mjenjač sa 7 stepeni prijenosa. Automobilu je za ubrzavanje od 0 do 100 km/h potrebno 4,6 sekundi, a maksimalna brzina elektronski je limitirana na 250 km/h. Emisija CO2 iznosi 161 g/km.
Podlogu izvanrednim performansama daje i posebno dizajnirana karoserija. A 45 AMG dobio je nove odbojnike, AMG masku hladnjaka, veće spojlere i posebna oivičenja pragova. Ispod tamnih 18-inčnih felgi kriju se kočnice visokih performansi i sportski ovjes, a zadnji kraj krasi difuzor zraka iz kojeg vire četverostruki hromirani završeci posebnog izduvnog sistema. Opciono, uz automobil se nude i 19-inčne felge.
Kupac može birati između osam boja karoserije i tri vrste dizajna felgi. Upečatljiv detalj u kožom obloženoj unutrašnjosti, koja je prošivena crvenim koncem, su AMG-ova sportska sjedišta i karbonski paneli. Lista opcione opreme počinje AMG-ovim karoserijskim aerodinamičkim paketom, koji uključuje još veće prednje usmjerivače zraka i veći zadnji spojler, a može se dobiti još otvoreniji 'performance' izduvni sistem.