Njemačka

Automobilska kompanija Porsche danas je obustavila proizvodnju luksuznih modela "kajen" i "panamera" zbog poplava u nekoliko evropskih zemalja

Automobilska kompanija Porsche danas je obustavila proizvodnju luksuznih modela "kajen" i "panamera" zbog poplava u nekoliko evropskih zemalja. Kompanija Porsche je privremeno obustavila proizvodnju pomenutih modela zbog nemogućnosti pravovremenog snabdijevanja dijelovima u jeku poplava u pojedinim zemljama Evrope.
Njemačka kompanija je jutros obavijestila uposlenike iz prve smjene da ne dolaze na posao, jer su poplave u Češkoj onemogućile isporuku karoserija za model "kajen".
"Imamo problema sa isporukom karoserija koje se proizvode u Wolsvagenovoj fabrici u Bratislavi koje se vozom transportuju kroz Češku u Lajpcig", navodi se u saopštenju kompanije Porsche.
Također, navedeni problem će utjecati i na montažu modela "panamera", jer se koroserije za ovaj model automobila proizvode u Hanoveru na sjeveru Njemačke. Prema posljednjim odacima, proizvodni pogon u Lajpcigu proizvodi 450 automobila dnevno u tri smjene.
U saopštenju se navodi da će blagovremeno biti donijeta odluka da li će se nastaviti prekidi u proizvodnji vozila ove kompanije.
Podsjećamo, u poplavama u Evropi do sada je živote izgubilo 16 osoba, još najmanje četiri ih je nestalo, a hiljade su evakuirane. U Češkoj je poginulo osmero ljudi, u Njemačkoj pet, u Austriji dvoje te jedna osoba u Slovačkoj.
Na istoku Njemačke hiljade građana su proveli noć u prihvatnim centrima. U čitavoj regiji dobrovoljci su pomagali postaviti vreće s pijeskom kako bi se dodatno ojačali nasipi i spriječile teže poplave.
Malo bavarsko naselje Deggendorf, uz autocestu A3, završilo je pod vodom nakon izlijevanja Dunava. Na navedenom području građane su morali spašavati helikopterom, pa su tako četiri farmera spašena u posljednji trenutak prije no što je njihov traktor odnijela voda. Jedan od gradova koji su najteže pogođeni poplavom je Dresden na istoku Njemačke, gdje je zbog nabujale Elbe evakuirano 600 građana.