Bugatti Veyron Grand Sport Vitesse WRC (World Record Car), koji razvija 408,84 km/h, zvanično je najbrži kabriolet na svijetu.

Na Ehra-Lessien testnoj stazi Volkswagena kineski trkač Anthony Liu uspio je stići do spomenute maksimalne brzine, što mu je, kako je kasnije izjavio, bilo veoma uzbudljivo iskustvo. Bez obzira na vrtoglavu brzinu koja više priliči TGV vozovima nego automobilima, Liu je također rekao da je Bugatti Veyron Grand Sport Vitesse i tada nevjerovatno komforan i stabilan.
"Bez krova nad glavom, u ovom automobilu zaista možete čuti kako zvuči fenomenalan motor pri velikim brzinama, jer vjetar uopšte ne stvara suvišnu zvučnu kulisu“, dodao je Liu. Bugatti će svog svjetskog rekordera prikazati na Sajmu automobila u Šangaju.
Kako sada stvari stoje, samo osam kupaca će dobiti priliku da u posjedu imaju auto čiji 7,9-litarski W16 motor sa četiri turbo kompresora proizvodi 1200 KS i 1500 Nm obrtnog momenta. Preko 7-stepenog mjenjača sa dva kvačila automobil, čija cijena iznosi 1,99 miliona eura, će od 0 do 100 km/h stići za 2,6 sekundi.