Novi val retromanije

Prvobitno su bili popularni retro automobili, a sada su i proizvođači felgi počeli istraživati historiju kako bi oživjeli neke od najpoznatijih modela felgi. Iako ovi novi naplaci uglavnom izgledaju potpuno jednako kao njihovi izvorni prethodnici činjenica je da su sada značajno veći, baš kao i automobili na kojima su montirani.

Magazin Car and Driver odabrao je jedne od najboljih i najprivlačnijih replika, tačnije reizdanja, klasičnih felgi koje su montirane na odgovarajuće automobile današnjice. 
Tako su na Porsche 911 Carrera S postavili naplatke Fuchs FP.1. Svi ljubitelji Porschea 911 lako će prepoznati ovu felgu koja je izvorno bila postavljana na 911-ku od 1966. godine pa sve do 1989. godine. Fuchs sada nudi felgu FP.1 u veličini od 19 ili 20 inča za bilo koji Porsche 911 koji je proizveden od 2005. do 2013. godine.
Ovaj izbor naravno nije mogao proći bez BBS-a. Iz njihove ponude odabran je legendarni model RS. Predstavljen je još 1983. godine, te je postao sinonim za njemačku felgu. Trideset godina kasnije BBS opet uvodi ovaj model u ponudu, ali sada u nekoliko dimenzija kako bi odgovarao najpopularnijim njemačkim autima. Ovdje je prikazan na Audiju A5.
Za ljubitelje američke klasike najzanimljivija felga će svakako biti Torq-Thrust od proizvođača American Racing Wheels. Većina ljubitelja "muscle car" automobila lako će prepoznati ovaj dizajn, a 60-ih godina su ovakve felge najčešće korištene na trkama ubrzanja. Baš kao i tada, i u naše vrijeme ove felge najbolje pristaju Chevroletu Camaru ili Fordu Mustangu. Ovdje su prikazane na žutom Camaru i to u dimenziji od 20 inča, a takva felga u SAD-u košta oko 180 Eura
Još jedna legendarna felga iz 60-ih godina prošlog stoljeća je definitivno Minilite. Tako je model Minilite EV2000 direktni nasljednik Minilite naplataka koji su 60-ih godina korišteni na takmičenju, najčešće na MINI Cooperu. Sada Minilitewheels nudi model Minilite EV2000 u dimenzijama od 15 do 17 inča za moderen MINI Coopere ili Mazde MX5.
Dakle, ako obožavate klasičan dizajn ali ne do te mjere da vozite i stari auto onda će neke od ovih felgi biti pravi izbor da svoj moderni auto učinite posebnim ali ne i kičastim.