Spajaju se Fiat Chrysler i PSA Peugeot

Italijansko-američki proizvođač automobila Fiat Chrysler i francuski PSA, vlasnik Peugeota, potvrdili su da je dogovoreno spajanje kojim je nastao 50 milijardi eura vrijedan div sposoban uhvatiti se ukoštac sa skupim tehnološkim i regulatornim izazovima.

Dvije kompanije priopćile su da se radi na spajanju u kojem će dioničarima svake tvrtke dati 50 posto vlasništva u novonastalom gigantu. "Obje kompanije dale su svojim timovima naputak za završavanje pregovora u narednim tjednima", priopćeno je iz tvrtki u četvrtak ujutro.
Postignuti dogovor stvorio je tvrtku s prihodima koji dosežu do 170 milijardi eura, što ih je stavilo na listu najvećih iznad General Motorsa i Hyundai-Kia. Novi automobilski gigant imat će 410 tisuća zaposlenih.
Kompanije su trenutačno prisiljene puno ulagati u elektrifikaciju, smanjenje emisija štetnih plinova i novu tehnologiju visoko automatizirane vožnje. Paralelno ih muči slabljenje potražnje.
"U 2021. godini imat ćemo kompaniju vrijednu između 45 i 50 milijardi eura" kazao je Arndt Ellinghorst, analitičar iz Evercore-a. Posao spajanja kompanija vodit će Carlos Tavares, izvršni direktor PSA, a John Elkann iz FCA postaje predsjednik kompanije, piše Financial Times.
Iz kompanija poručuju da tijekom i nakon spajanja neće biti zatvaranja postrojenja, a ukupni trošak spajanja dviju kompanija procjenjuje se na 2,8 milijardi eura. Francuska država ima 12 posto udjela u PSA-u preko državne banke BPI, a vlasničke udjele drže i obitelj Peugeot i kineska vlada.