Testovi modela C_Two

Put od koncepta preko testiranja automobila do njegova izlaska na cestu dug je i naporan, a proces homologacije uključuje i crash testove

Mate Rimac prošle je godine oduševio svijet sa superbrzom jurilicom C_Two koja postiže nestvarne brzine, a u čije će performanse moći osjetiti i u njima uživati samo oni dubljeg džepa kojima više od milijun eura za kupovinu automobila ne predstavlja veliki problem.
Put od razvoja vozila preko testiranja i homologacije prilično je dug i zahtjevan, a o kakvom je procesu riječ i kakvi su sve izazovi "koji kidaju živce" stavljeni pred njih, opisali su iz Rimac Automobila na svojoj internetskoj stranici.
Za kompaniju iz Svete Nedjelje najveći izazov svakako je homologacija modela C_Two, a taj je vrlo zahtjevan proces jednak i za male proizvođače, kao i za najveće brendove koji proizvode milijune automobila. Cijeli proces, od prvih koncepata preko prototipova pa do izlaska automobila na cestu traje i od tri-četiri godine. Na početku, potrebno je pokrenuti simulacije u virtualnom svijetu, zatim slijede ispitivanja materijala i komponenata pa testiranje samog vozila koje uključuje eksperimentalne i pretprodukcijske modele i tek onda konačni proizvod.
"Cilj je postići najsavršeniju korelaciju između stvarnog i virtualnog testiranja kako bi se smanjio rizik kada uništavate prototip cijene milijun eura", rekao je Daniele Giachi iz Rimac Automobila.
Nakon toga vrijeme je za novi stupanj u procesu razvoja koji uključuje poboljšanje dizajna i usavršavanje s virtualnim simulacijama, a kako je proces homologacije i testiranja izgledao u Rimac Automobilima pogledajte u priloženom videozapisu.
Broj pregleda i komentara videa brzo raste, a posebno je zanimljiv komentar jednog korisnika koji je napisao da su za crash testove trebali pozvati Richarda Hammonda.