KORISNI SAVJETI VOZAČIMA

Ovih nekoliko savjeta bi trebalo da vam pomognu u vožnji kroz kružni tok

Kružni tok se smatra efikasnim i bezbjednim saobraćajnim rješenjem, ali mnogi vozači od njih zaziru i u vožnji ih čak, ako su u mogućnosti, izbjegavaju.

Ipak, kada su kružni tokovi u pitanju, potrebno je samo dobro savladati pravila vožnje u njima, i onda neće biti nikakvih problema. Ovih nekoliko savjeta bi trebalo da vam pomognu u tome:

1. Ako želite da izađete na prvom izlazu, uključite se u prvu desnu (spoljnu) traku i uključite desni pokazivač pravca, popularni žmigavac.

2. Ukoliko izlazite na drugi izlaz, možete voziti objema trakama, ali je važno da iz desne trake, ako ste njome vozili, ulazite u desnu, a iz lijeve u lijevu, tj. da uvijek pratite nastavak trake kojom ste vozili prije ulaska u kružni tok.

3. Ako izlazite na treći izlaz, potrebno je da uđete u lijevu, tj. unutrašnju traku, da biste se pošto prođete drugi izlaz, uz uključivanje desnog žmigavca, skrenuli desno i izašli iz kružnog toka, i to također i dalje prateći traku u kojoj ste vozili, tj. lijevu. Postoji i mogućnost prestrojavanja u desnu traku, ali je pri tom obavezno voditi računa o tome da se to uradi bezbjedno, bez ugrožavanja svoje i tuđe bezbjednosti.

4. Još jedna od stvari koje zbunjuju vozače i u kojima često griješe čak i oni koji se ne libe da uđu u kružni tok jeste kada se uključuje svjetlosni signal, to jest žmigavac. Prilikom ulaska u kružni tok, ukoliko se ne isključujete na prvom izlazu, treba uključiti lijevi žmigavac. Prilikom izlaska iz kružnog toka potrebno je blagovremeno obavijestiti druge učesnike u saobraćaju uključivanjem desnog žmigavca. Evo još jednog videa koji vam može pomoći u boljem shvatanju pravila vožnje u kružnom toku: