Historijska misija

NASA je kasno sinoć uspješno zabila letjelicu DART u asteroid.

Bila je to historijska misija s obzirom na to da se radilo o "prvom planetarnom testu za odbranu" Zemlje od potencijalnog udara na način da ga se skrene s putanje.

Posljednji trenuci uoči sudara snimljeni su kamerom na letjelici, a posljednju sliku letjelica je snimila dvije sekunde prije udara.

Cilj misije je zaštititi Zemlju od potencijalnog sudara s NEO-om - što je NASA-in naziv za neki objekt u blizini Zemlje - asteroid ili kometu - koji bi se mogao približiti orbiti.

DART (Double Asteroid Redirection Test) prva je misija koja je pokušala skrenuti s putanje opasan objekt u direktnom eksperimentu kako bi spriječila njegov udar o planet Zemlju, rekao je direktor svemirske misije Thomas Zurbuchen.

NASA je 2016. godine osnovala Ured za koordinaciju planetarne odbrane (PDCO) za rano otkrivanje prijetnja NEO-a velikih dimenzija - od najmanje 30 do 50 metara - koji bi mogli oštetiti Zemljinu površinu i za praćenje putanja tih objekata.

Astronomi trenutno ne znaju prijeti li Zemlji neki NEO, no asteroid je prije nekih 66 miliona godina ostavio golem krater na meksičkom poluotoku Yucatanu i možda je upravo on izazvao izumiranje dinosaura.

Svemirska letjelica DART ima masu 610 kilograma i dimenzije 1,8 x 2,6 metara, a lansirana je u novembru 2021. iz Kalifornije raketom Falcon 9 SpaceX-a. U asteroid Dimorphos zaletjela se brzinom od 6,6 kilometara u sekundi.

Dimorphosov promjer je oko 160 metara i on je poput mjeseca koji kruži oko većeg asteroida Didymos. DART-ove kamere uhvatit će asteroid tek 90-ak minuta prije planiranog udara u njega.Index.hr