:)

Istraživači s Univerziteta u Zürichu napravili su algoritam koji je omogućio bespilotnoj letjelici da, uz pomoć vještačke inteligencije, pobijedi dva ljudska pilota na eksperimentalnoj trkačkoj stazi.

Do nedavno, ne bi vam palo na pamet da autonomni dron u trci može da pobijedi ljudskog pilota. Sada, uz pomoć novog algoritma, već se razmišlja o novim praktičnim primjenama ovog saznanja, piše b92.

Ranije su istraživači pravili pojednostavljene modele putanja kvadrokoptera, kako bi uspjeli da izračunaju optimalnu putanju. Međutim, ovog puta su uzeli u obzir ograničenja drona.

"Ključna ideja je da naš algoritam samo govori dronu da prolazi kroz sve tačke na putanji, ali ne i kako i kada bi to trebalo učiniti", rekao je doktorand i autor Philipp Foehn.

Kako bi poređenje prošlo pošteno, istraživači su pustili ljudske pilote da treniraju na stazi i postavili vanjske kamere da u realnom vremenu algoritmu pošalju tačan položaj bespilotne letjelice. Pošto su i ljudi i vještačka inteligencija bili obučeni, algoritam je pobjeđivao ljude u svakom krugu.

Pretpostavka je da bi istraživanje moglo da dovede do bržih dronova u praktičnoj primjeni u realnom svijetu. Očekuje se da taj dron može da ima ogromne primjene u isporuci paketa, inspekciji, pretraživanju i spašavanju i drugim oblastima.

Sljedeći korak je učiniti sistem manje računski zahtjevnim i omogućiti mu rad na samom dronu, umjesto uz pomoć spoljnih kamera, piše b92.