Zavarao javnost

Savezna država SAD Kansas je u ponedjeljak, 17. juna podnijela tužbu protiv Pfizera, optužujući kompaniju da je obmanjivala javnost o svojoj Covid-19 vakcini skrivajući rizike dok je istovremeno davala lažne tvrdnje o njenoj efikasnosti.

U tužbi podnesenoj u Okružnom sudu okruga Thomas, država navodi da su navodno lažne izjave njujorške farmaceutske kompanije kršile Zakon o zaštiti potrošača Kansasa. Država traži neodređeni novčani iznos kao naknadu.

"Pfizer je dao višestruko obmanjujuće izjave kako bi zavarao javnost o svojoj vakcini u vrijeme kada su Amerikanci trebali istinu", izjavio je Kris Kobach, državni tužilac Kansasa, republikanac.

Tužba tvrdi da je Pfizer počeo skrivati dokaze o tome da je vakcina povezana s komplikacijama u trudnoći, uključujući pobačaj, kao i sa upalom srca, poznatom kao miokarditis i perikarditis, odmah nakon lansiranja vakcine početkom 2021. godine.

"Prikazivanja koja je Pfizer dao o svojoj Covid-19 vakcini su bila tačna i bazirana na nauku", saopćio je Pfizer, dodajući da vjeruje da tužba nema osnova.

U junu 2021 godine, Američka agencija za hranu i lijekove je dodala upozorenje o miokarditisu i perikarditisu na etiketu vakcine. Nuspojave su rijetke i najčešće se javljaju kod adolescenata i mladih muškaraca.

Pregled iz 2023. godine 21 studije Nacionalnih instituta za zdravstvo SAD-a je zaključio da Covid vakcine nisu povezane s pobačajem.

Kansas također tvrdi da je Pfizer lažno tvrdio da njegova vakcina, koja je razvijena u saradnji s njemačkim partnerom BioNTech, zadržava visoku efikasnost protiv mutiranih sojeva virusa, te da će spriječiti ne samo oboljenje već i širenje virusa.

Tužilac iz Teksasa Ken Paxton je prošle godine podnio sličnu tužbu protiv Pfizera, koja još uvijek nije riješena. Pfizer je također nazvao tu tužbu bezvrijednom.

Kobach je izjavio u ponedjeljak, 17. juni da su druge države sarađivale s Kansasom u istrazi i da se očekuje da će također podnijeti tužbe. BioNTech nije tužen u ovom slučaju, prenose agencije.