SKIDANJE VIŠKA KILOGRAMA

Kada je u pitanju skidanje viška kilograma, dvije najpraktičnije i najpristupačnije vježbe su hodanje i vožnja bicikla. Obje nude fantastične zdravstvene prednosti, ali veliko je pitanje, koji je bolji za mršavljenje?

Odlučivanje između hodanja ili vožnje biciklom nije samo pitanje preferencije; uključuje sagledavanje kako svaka aktivnost utječe na vaše tijelo, koliko kalorija možete sagorjeti i koliko se lako ove vježbe mogu uklopiti u vašu dnevnu rutinu. Razumijevanje nijansi između hodanja i vožnje bicikla može vam pomoći da odlučite koja je vježba najefikasnija za vas.

Broj kalorija koje sagorite tokom bilo koje vježbe zavisi od nekoliko faktora, uključujući težinu, nivo intenziteta i trajanje treninga. U prosjeku, osoba od 70 kg koja brzo hoda može sagorjeti otprilike 175 kalorija za 30 minuta i 350 kalorija na sat. To nije loše za aktivnost koju možete raditi gotovo bilo gdje bez posebne opreme!

Suprotno tome, biciklizam može značajno povećati sagorijevanje kalorija ako povećate intenzitet. Ista osoba od 70 kg može sagorjeti oko 288 kalorija za 30 minuta i 576 kalorija na sat vozeći bicikl umjerenim tempom (oko 12 do 14 mph). Povećajte brzinu na 16 do 19, taj pojedinac može sagorjeti otprilike 432 kalorije za 30 minuta i 864 kalorije za sat vremena.

Dakle, ako striktno gledate na potrošnju kalorija, vožnja bicikla ima malu prednost u odnosu na hodanje, posebno pri većim intenzitetima. Međutim, važno je napomenuti da je dosljednost ključna. Ako je veća vjerovatnoća da ćete redovno hodati jer vam je to ugodnije, ukupno sagorijevanje kalorija tokom vremena može biti veće od sporadičnih, intenzivnih sesija vožnje biciklom.

Iako su hodanje i vožnja biciklom odlični za sagorijevanje kalorija, oni također nude mnoge druge zdravstvene prednosti na koje biste trebali obratiti pažnju.

Hodanje je vježba sa malim utjecajem, što ga čini odličnom opcijom za ljude sa problemima zglobova ili one koji se oporavljaju od povreda. Može poboljšati kardiovaskularno zdravlje , ojačati kosti i podići raspoloženje oslobađanjem endorfina.

U međuvremenu, biciklizam pruža intenzivniji kardiovaskularni trening, što može dovesti do poboljšanja zdravlja srca i kapaciteta pluća. To je također vježba sa malim utjecajem, ali može angažovati širi spektar mišića, posebno u donjem dijelu tijela, uključujući gluteuse, tetive koljena i listove.

I hodanje i biciklizam nude ne samo koristi za fizičko zdravlje, već i značajne prednosti za mentalno zdravlje. Šetnja i vožnja biciklom na otvorenom mogu smanjiti stres, poboljšati raspoloženje i pružiti osjećaj opuštenosti i povezanosti s prirodom.