PRIMIJETIT ĆETE ZNAKOVE

Kofein je aktivni sastojak nekih od omiljenih pića i ima snažan učinak na ljude. Za mnoge od nas, doza kofeina može našem tijelu i mozgu dati prijeko potreban poticaj ako se osjećamo malo tromo, međutim, kad pretjeramo lako je primijetiti znakove.

Prirodno je tu u jutarnjoj kafi i šoljici čaja ili se dodaje vašem omiljenom energetskom napitku i mnogim popularnim bezalkoholnim pićima.

Međutim, nedavno je marka limunade u SAD-u ugašena zbog optužbi da je njen sadržaj kofeina opasno visok, iako je navodno unutar preporučenog dnevnog unosa kofeina za odrasle. To je pokrenulo pitanja o tome koliko je kofeina previše, i da li je važno odakle ga dobijamo?

Iako postoji veliki broj studija koje pokazuju da neka pića s kofeinom imaju zdravstvene prednosti, još uvijek postoji izvjesna nesigurnost oko toga kako bismo ih trebali konzumirati.

Kako kofein utječe na organizam

U našim tijelima stalno se dešavaju mnoge ključne funkcije, uključujući broj otkucaja srca, protok krvi i cikluse spavanja i buđenja. Na mnoge od njih utiče adenozin – hemikalija koja se prirodno javlja u vašem tijelu i čiji je zadatak da nas umori na kraju dana.

"Adenozin je jedna od prirodno proizvedenih supstanci u tijelu koja uzrokuje utišavanje aktivnosti u različitim organima koji su pod stresom ili kojima je potrebno smanjenje potražnje za energijom", kaže Kenneth Jacobson, šef odjela za molekularno prepoznavanje u Nacionalnom institutu za dijabetes. i Probavne i bubrežne bolesti u SAD-u za BBC.

Adenozinski receptori se nalaze na spoljašnjoj površini mnogih ćelija u tijelu, kaže on, i reaguju na promjenjive nivoe adenozina u blizini ćelije da pošalju naredbu unutar ćelije da smanje nivo njene aktivnosti. Ovo podstiče san u srcu, bubrezima, imunološkom sistemu i drugim tkivima.

Kada konzumiramo kofein, on se brzo apsorbira u naš krvotok, gdje nadmašuje adenozin sprečavajući ga da se poveže s tim receptorima i obavi svoj posao. Zbog toga konzumiranje kofeina može učiniti da se osjećamo budnije i budnije.

Kofein također može povećati nivoe drugih neurotransmitera poput dopamina i adrenalina, što može učiniti da se osjećate stimulisanije, kaže Damian Bailey, profesor fiziologije na Univerzitetu Južnog Velsa u Velikoj Britaniji.

Evropska agencija za sigurnost hrane EFSA savjetuje zdravim ljudima da piju ne više od 400 mg dnevno i ne više od 200 mg u jednom napitku.

Espresso može sadržavati između 250 mg i 700 mg kofeina, a neka energetska pića mogu biti 500 ili 600 mg. Dakle, lako je preopteretiti se kofeinom, kaže Bailey, i znat ćete kada se to dogodi, jer možete početi osjećati mučninu, anksioznost i razdražljivost, te glavobolju.

Također biste mogli primijetiti preuranjene ventrikularne kontrakcije – što su dodatni otkucaji srca. Ipak, umjereni unos oko dvije ili tri šoljice kafe dnevno nije povezan sa ozbiljnim negativnim nuspojavama kod zdravih ljudi.