PRIRODNI LIJEK

Djetelina je poznata po svom djelotvornom načinu ublažavanja simptoma menopauze, poboljšavanju mineralne gustoće kostiju i smanjenju rizika od srčanih problema kao što su holesterol i simptomi visokog pritiska.

Učinkovito rješava upale i slab imunitet, te se bori protiv kašlja, respiratornih infekcija i kožnih bolesti kao što su psorijaza i ekcemi.

Anthony William, autor bestselera "Hrana koja mijenja život" objašnjava kako je djetelina moćna ljekovita biljka za limfni sistem i njegovo čišćenje.  Osim toga, odličan je i diuretik. Od djeteline se koriste i cvijet i listovi.

- Iz crvene se djeteline može dobiti više vitamina nego iz bilo kojeg multivitaminskog dodatka prehrani dostupnog u trgovinama - tvrdi autor.

Popijete li svaki dan tri šoljice čaja od crvene djeteline tijelo će dobiti potrebnu dozu minerala, kojim će se riješiti problem manjka molibdena, mangana, selena, željeza, magnezija, vitamina A i B.

Alkaloidi u crvenoj djetelini djeluju ruku pod ruku s njenim aminokiselinama u procesu razgradnje i smanjenja razina nepotrebnih masnoća kako bi ih tijelo moglo eliminirati. Ako se želite pročistiti, navečer popijte šoljicu čaja od crvene djeteline.

Ljekovita svojstva ove ljekovite biljke bit će aktivna tokom noći kako bi pronašla otrove i pripremila ih za jetru kako bi ih mogla preraditi i eliminirati. Nema ništa loše u tome da taj čaj pijete i duže od 20 dana.

Umor ili iscrpljenost

Iz tijela čisti otrovne teške metale i insekticide, zato je crvena djetelina neizbježno sredstvo preživljavanja u stoljeću u kojem živimo, smatra Anthony William.

Također, ublažava glavobolje, energizira tijelo i upravo je zahvaljujući tome zvijezda među ljekovitim biljem za sve one koji se osjećaju iscrpljeno, umorno ili potrošeno. Osim što je možete dodati u smoothie sa svježim voćem, povrćem i superhranom, još više regenerirajuće će djelovati šoljica čaja od crvene djeteline.

Visoki pritisak i povećana jetra?

Crvena djetelina može pomoći u poboljšanju zdravlja arterija, smanjiti rizik za aterosklerozu, potaknuti cirkulaciju, smanjiti visoki holesterol i spriječiti koronarnu bolest srca (srčana bolest uzrokovana aterosklerotskim suženjem ili začepljenjem koronarnih arterija).

Uvrstite crvenu djetelinu u prehranu patite li od visokog pritiska, snižene funkcije jetre, hronične dijareje, meke stolice, ali i konstipacije, te hormonske neravnoteže i povećane jetre. Svakako probajte ublažiti nervozu u PMS-u, te simptome menopauze, alergije na hranu, urtikarije, osip, neravnotežu u nivou šećera u krvi, natečene limfne čvorove, lošu cirkulaciju. Uz anti-upalna svojstva, pospješuje nastajanje kolagena i zarastanje rana. Također, poboljšava zdravlje folikula kože, vlasišta i noktiju.

Dojke manje bole

Izoflavoni koji se nalaze u crvenoj djetelini oponašaju estrogen, pa za one žene koje se bore s održavanjem nivoa estrogena, crvena djetelina može pomoći u ravnoteži njihovih hormonskih poremećaja, kao i kod smanjenja boli u dojkama.

Prevenira prehladu

Crvena djetelina koristi se za prevenciju i liječenje respiratornih infekcija kao što su kašalj, prehlada, astma i bronhitis. Ima prirodne učinke čišćenja u tijelu.

Kako je koristiti?

Možete je koristiti u tinkturi. Preporučena količina za odrasle je 2 do 6 mililitara tri puta dnevno. Tablete crvene djeteline zajedno s cinkom, selenom, biotinom i pantotenskom kiselinom doprinose održavanju normalne kože i kose i normalnim mentalnim performansama, smanjenju umora i iscrpljenosti.

Tekući ekstrakt kupite u biljnim ljekarnama, a najbolje ga je uzimati 1,5 do 3 mililitra tri puta dnevno. Mast od crvene djeteline izuzetno je dobra kod rana i opeklina, suhe kože, osipa, nove tetovaže, te ublažavanju ekcema i psorijaze.

Čaj od crvene djeteline i kamilice

Sastojci: 2 kašike cvjetova crvene djeteline, 1 kašika cvjetova kamilice, 1/4 kašike cvjetova lavande

Priprema: U malenoj posudi pomiješajte sve sastojke. Zakuhajte 4 šoljice vode. Za svaku šoljicu čaja koristite 1 kašiku mješavine sastojaka i 1 kašiku vruće vode. Namačite 5 minuta ili duže. Za jači, ljekovitiji napitak, koristite 2 kašike ili 1 kašiku mješavine čaja  po svakoj šoljici.

Izvor: Faktor/24.sata.hr