PATOGENI

Jeste li se nekad našli u situaciji da ste sjeli za sto da pojedete fini ručak koji ste pripremili, a onda je muha sletjela na njega i brzo odletjela dalje? Je li vaša hrana i dalje sigurna za jesti?

Općenito govoreći, mali je rizik da ćete se od toga razboljeti, ali treba uzeti u obzir neke faktore u takvim situacijama. Naime, kako piše IFL Science muhe povraćaju kada slete na vašu hranu – one ispljunu nešto sline bogate enzimima kako bi djelimično otopile hranu i usisale je kroz usta.

Muhe život provode hraneći se organskim materijalom koji se raspada, što uključuje trulu vegetaciju, sirovo meso i – naravno – hrpe izmeta, a to znači da sadrže i brojne bakterije zbog kojih se možete razboljeti.


Koje klice prenose muhe?

Jedna revizija je uspjela identificirati 130 patogena iz kućnih muha. To uključuje gljivice, viruse, parazite i bakterije, od kojih su neke bile “ozbiljne i po život opasne vrste”.

U mnogim dijelovima svijeta glavna prijetnja je rizik od patogena koji se prenose hranom. Ove klice mogu izazvati gadno trovanje hranom zbog čega osoba može povraćati, imati proljev, mučninu, bol u trbuhu i groznicu.

U studiji iz 2022. naučnici su prikupili više od 100 kućnih muha s jedne farme u New Yorku i otkrili da su krcate nizom patogena koji se prenose hranom i koji utječu na ljudsko zdravlje, uključujući Salmonellu, Escherichiu coli, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus i Bacillus subtilis.

Pitanje je ima li tih patogena u dovoljnoj količini da se zdrava osoba razboli. To zavisi o tome koliko je muha sletjelo na hranu i koliko dugo su se zadržale.

Ako jedna muha ima kratak kontakt sa svježe kuhanom hranom, onda bi većina zdravstvenih stručnjaka rekla da to nije velik problem i da ne treba baciti hranu. Međutim, ako se roj muha već satima gosti vašim obrokom, onda je najbolje voditi se zdravim razumom i baciti hranu.