ZDRAVLJE NA PRVOM MJESTU

Antibiotici su lijekovi koji se primjenjuju kod osoba koje se liječe od bakterijskih zaraznih bolesti. No, mnogo ljudi žali se da je prilikom pijenja antibiotika osjetilo naglo debljanje, a istraživanja su potvrdila da je to jedna od nuspojava ovih lijekova.

Naime, prema istraživanju Harvard Healtha iz 2018. godine pokazalo da djeca koja redovito uzimaju antibiotike imaju veći rizik od pretilosti nego djeca koja ne uzimaju ovu vrstu lijekova.

Jedna studija iz 2014. godine koja je provedena na životinjama, pokazala je da su životinje koje su bile izložene antibioticima dobila više na težini od onih koji nisu testirani na lijekove. Daljnim istraživanjem došlo se do uzroka, a to je da antibiotici imaju značajan efekat na hormon gladi, koji se luči prvobitno u sluznici želuca i tako šalje signale mozgu da smo gladni.

Istraživanja su pokazala da antibiotici utiču na milijarde bakterija koje žive u crijevima, uključujući crijeva ljudi. Oni uzrokuju uništavanje probavne flore i bakterijsku neravnotežu i jedan su od najčešćih uzroka nadutosti.

Također, mogu uzrokovati promjenu u navikama pražnjenja crijeva i apsorpciji hrane i hranjivih tvari, što može uzrokovati osjećaj umora ili slabosti, stoga se preporučuje da uz njih koristite i prebiotike, jer oni regulišu odnos loših i dobrih bakterija u probavnom sistemu.

Zbog kompleksnosti cijelog organizma, efekti antibiotika u odnosu na debljanje još uvijek su predmet istraživanja. Stoga, ukoliko već morate piti antibiotike, pobrinite se da uz njih redovno uzimate i probiotike i hranite se prema preporukama ljekara.