ZDRAVSTVENI RIZIK

Visok holesterol je vrlo čest zdravstveni rizik kod Bosanaca i Hercegovaca, a u velikom broju slučajeva posljedica je savremenog načina života, koji podrazumijeva nezdravu prehranu i premalo tjelesne aktivnosti.

Iako je sam po sebi potreban organizmu, povišeni holesterol je jako opasan i štetan, jer dovodi do zakrčenja arterija koje transportuju krv u sve organe. Ako dođe do potpunog začepljenja arterije to vodi srce ka infarktu, a mozak ka moždanom udaru.

Postoje različite vrste masnoća sa proteinima u krvi koji sadrže holesterol.

Najbitniji od njih su HDL i LDL, čije se vrijednosti i mjere kod vršenja pretraga u krvi.

HDL (high density lipoprotein = lipoprotein sa visokom gustoćom) vrši transport holesterola iz krvi u žuč gdje se suvišni holesterol koristi za proizvodnju žučnih soli ili se probavlja. Zbog toga se HDL-holesterol zove i “dobri holeseterol” jer je povećavanje njegove količine dobro za organizam.

LDL (low density lipoprotein = lipoprotein sa niskom gustoćom) transportuje višak holesterola u tkiva i također ga odlaže u zidove krvnih žila, tako da je visok nivo

LDL-holesterola u krvi opasan po zdravlje.

Prema kardiolozima, ovo je pet provjerenih savjeta za prirodno snižavanje holesterola, posebno nivoa LDL holesterola, piše Forbes.com.

Nahranite se vlaknima

- Vlakna iz cjelovite biljne hrane pomažu vezati žuč u probavnom sistemu što služi kao prirodni put eliminacije LDL-a - kaže kardiolog, dr. Elizabeth Klodas.

AHA (American Heart Association) preporučuje konzumaciju 25 do 30 grama dijetalnih vlakana iz cjelovite hrane dnevno. Neki od najboljih prirodnih izvora vlakana nalaze se u avokadu, jabukama, bobičastom voću, prokulicama, hurmama, cjelovitim žitaricama poput zobi i ječma, orašastim plodovima i sjemenkama.

Dodajte fitosterole svojoj prehrani

- Steroli (prirodni spojevi koji se nalaze u biljkama) natječu se s holesterolom u žuči za reapsorpciju, čime pomažu u snižavanju LDL-a - kaže dr. Klodas.

Prema američkoj Nacionalnoj organizaciji za lipide (NLA), konzumiranje najmanje dva grama biljnih sterola dnevno može sniziti LDL-C za pet do 10 posto. Dobri izvori fitosterola su namirnice poput špinata, kelja, mrkve, maslinovog ulja, slatkog krompira, jagoda i suncokretovih sjemenki.

Držite se nezasićenih masti

LDL se uklanja iz krvotoka preko LDL receptora koji se prvenstveno nalaze u jetri.

- Što je više LDL receptora i što su aktivniji, to je učinkovitiji proces uklanjanja LDL-a što dovodi do nižih nivoa LDL-a - objašnjava dr. Klodas.

Zasićene masti poput onih koje se nalaze u masnim komadima mesa, maslacu, siru i kokosovom ulju snižavaju LDL receptore, što dovodi do visokog cirkulirajućeg LDL-a.

Umjesto toga, davanje prednosti nezasićenim mastima može poboljšati regulaciju ovih receptora što će posljedično pomoći u snižavanju nivoa LDL-a, dodaje.

Neki od najboljih izvora nezasićenih masti koje su zdrave za srce su avokado, maslinovo ulje, maslac od kikirikija, orasi, bademi, masna riba, suncokretovo ulje, sjemenke susama i lanene sjemenke.

Odbacite jednostavne ugljikohidrate

- Izbjegavanje visoko prerađenih ugljikohidrata i dodanih šećera je važno jer ova hrana podiže nivo inzulina, što zauzvrat stimulira HMG-CoA reduktazu (enzim u jetri) - kaže dr. Klodas i dodaje:

- Kada se HMG-CoA reduktaza pojača, proizvodnja LDL-a raste.

Stoga pokušajte ograničiti unos ultraprerađene hrane poput smrznute pizze, čipsa, bijelog hljeba, prerađenih slastica poput keksa, kolača i krofni, rafinirane bijele tjestenine i visoko prerađenog mesa, poput kobasica i hrenovki.

Upravljajte svojim nivoima triglicerida

- Trigliceridi su prvi oblik masti nastao od šećera i škroba - kaže dr. Steven Gundry, kardiotorakalni hirurg i autor bestselera New York Timesa, The Plant Paradox.
Visok nivo triglicerida (200 mg/dL i više) faktor je rizika za srčane bolesti.

U idealnom slučaju, trebali biste težiti održavanju triglicerida ispod 100 mg/dL. Promjene u zdravom načinu života poput više tjelesne vježbe, smanjenja alkohola, prestanka pušenja i eliminacije transmasti mogu pomoći u značajnom snižavanju nivoa triglicerida i LDL-a.

Izvor: Faktor/Forbes.com