STRUČNJACI OTKRIVAJU

Mnogi dan ne mogu početi bez kafe. No uvijek se postavlja pitanje – da li je najpopularniji napitak na svijetu blagotvoran za naše zdravlje?

Dobra vijest je da i danas postoje brojni dokazi koji će to potvrditi, piše hopkinsmedicine.org.

Naime, kafa sadrži supstance koje vam mogu pomoći u zaštiti zdravlja, navode stručnjaci sa Univerziteta Johns Hopkins.

Ono što sigurno znamo, a potvrdile su i studije - kafa je napitak sreće!

Naučnici su povezali čin ispijanja kafe sa pozitivnim emocijama poput zadovoljstva, prijateljstva, mira i sreće.

Istraživanja su također potvrdila kako nema negativnih posljedica na naše emocije ispijanje kafe, pa kada vam se odmah nakon buđenja javi želja za ispijanjem ovog omiljenog napitka, imajte na umu da ona nudi i antioksidanse koji su moćno oružje u borbi protiv upala, ali i štite od razvoja raznih bolesti.

Ovo su dobrobiti kafe:

Mogli biste duže živjeti: Nedavne studije otkrile su kako ljubitelji kafe imaju manje šanse da će se kod njih razviti po život opasne bolesti kao što su bolesti srca, dijabetes ili bolesti bubrega. Također, štiti od kognitivnog propadanja te sprečava nastanak moždanog udara.

Organizam bi lakše mogao probavljati šećer: To je teorija koja stoji iza istraživanja, a kaže kako osobe koje piju više kafe imaju manje šanse da će oboljeti od dijabetesa tip 2.

Stručnjaci vjeruju kako su za to zaslužni antioksidansi i antiupalna svojstva iz kafe.

Štiti zdravlje srca: Prema istraživanjima, osobe koje piju jednu ili dvije šoljice kafe u danu, mogu računati i na bolju zaštitu od iznenadnog srčanog zastoja, a to je stanje koje označava prekid srčane aktivnosti i oslabljen dotok krvi u tijelo.

Zaštita od razvoja Parkinsonove bolesti: Prema riječima stručnjaka, kofein nije samo povezan sa smanjenom šansom za razvojem Parkinsonove bolesti već može pomoći onima kod kojih se bolest već razvila.

Jetra će vam biti zahvalna: Čak i kafa koja ne sadrži kofein može djelovati kao zaštita za zdravlje jetre. Istraživanja pokazuju da oni koji redovno piju kafu nemaju problema s lošom ravnotežom enzima u jetri, za razliku od onih koji kafu preskaču.

Zaštita od razvoja raka debelog crijeva: Možda ovaj podatak niste znali, ali prema riječima stručnjaka, čak jedna od 23 žena će se u nekom trenutku u životu suočiti s dijagnozom raka debelog crijeva. No istraživanja pokazuju kako ljubitelji kafe imaju čak 26 posto manje šanse da će se kod njih razviti ovo ozbiljno stanje.

Manji rizik od razvoja Alzheimerove bolesti: Samo u Americi dvije trećine stanovništva ima Alzheimerovu bolest i u pitanju su žene. No kofein koji se nalazi u dvije šoljice kafe može pružiti jaku zaštitu od razvoja ovog stanja.

Ustvari, naučnici su otkrili kako žene starije od 65 godina, a koje piju dvije ili tri šoljice kafe u danu su i bolje zaštićene od razvoja bilo kojeg oblika demencije.

Zaštita od moždanog udara: Kod žena je konzumacija najmanje jedne šoljice kafe u danu povezana sa smanjenim rizikom od moždanog udara, koji je u svijetu četvrti najčešći uzrok smrti kod žena.

Izvor: Faktor/hopkinsmedicine.org