ZDRAVLJE PRIJE SVEGA

Kvalitetan san jedna je od ključnih stvari kako bismo iz dana u dan efikasno rješavali obveze, bili fokusirani i raspoloženi.

Svakodnevna fizička aktivnost, tjelovježba i zdrav način života imaju veliki uticaj na samu kvalitetnu sna, no bez obzira na to nekada se može dogoditi da koliko god bili iscrpljeni teško nam je utonuti u san. Zato, mnogi stručnjaci savjetuju da tokom večernje rutine uvrstite određene čajeve koji djeluju umirujuće te koji će pospješiti kvalitetu sna.

Uz brojne benefite, uživanje u čaju poseban je ritual koji će vas opustiti, a dok su hladniji dani savjetujemo da ga kombinirate uz omiljenu tv emisiju ili pak knjigu dok ste ušuškani u toplu dekicu.

Menta

Bogat antioksidansima, čaj od mente pomaže da se vaši mišići što prije opuste te na taj način da lakše zaspite. Čaj od mente isto tako pomaže pri smanjenju djelovanja simptoma koji negativno djeluju na naš san i stvaraju probleme s nesanicom.

Lavanda

Jedan od osnovnih benefita čaja od lavande je taj da djeluje umirujuće, te poboljšava kvalitet sna. Uprkos tome što ovaj čaj ima brojne kvalitetne učinke kada je riječ o smanjenju hormona stresa i rješavanju izazova sa snom, stručnjaci savjetuju da bi se trudnice trebale savjetovati s porodičnim ljekarom prije konzumiranja čaja od lavande u svojoj rutini.

Kamilica

Osim što pomaže kod menstrualnih bolova, zbog blagog sedativnog učinka kamilica je odlična za opuštanje i nesanicu. Brojni stručnjaci tvrde da upravo kamilica ima brojnih benefita kada je riječ o rješavanju mentalnih tegoba, te redovno uživanje u ovom čaju omogućit će da se osjećate bolje.

Izvor: Coolstyle