NE IGNORIRAJTE IH

Kako se produžava životni vijek, raste i broj bolesti i stanja koje se vežu za starenje.

- Vidimo da se neka hronična stanja često dijagnosticiraju kad osoba napuni 50 godina - navodi dr. Renuka Tipirneni, internist i profesor na Univerzitetu Michigan, piše eatthis.com.

Hoće li se razviti problem ne zavisi samo o godinama, tu je i pitanje genetike, stila života i ostalih faktora jer ponekad osoba koja ima 80 godina može posjedovati mentalne i fizičke osobine nekoga ko ima tek 30, dok će se kod drugih ti problemi razviti i puno ranije.

Evo koja se stanja mogu češće javiti kad napunite 50 godina:

Povišen krvni pritisak

Povišeni krvni pritisak se češće javlja kod osoba koje imaju oko 60 godina jer krvne žile postaju manje elastične.

Hipertenzija je tiha, podmukla bolest, koja godinama ne mora pokazivati nikakve simptome. Tek kada se manifestiraju oštećenja na raznim organima, najčešće na srcu, mozgu, bubrezima ili očima, primijete se i visoke vrijednosti krvnog pritiska.

Gotovo 50 posto osoba s hipertenzijom ne zna da ima povišen krvni pritisak, a pola onih koji znaju za svoj povišen pritisak ne poduzimaju ništa, odnosno niti se liječe medikamentima, niti mijenjaju štetne životne navike.

Ako imate 40 ili više godina, pravilo je da nekoliko puta u godini provjerite kakvo je stanje pritiska, a ako se javila hipertenzija, ljekar će savjetovati i češću kontrolu.

Povišen holesterol

- Kardiovaskularne bolesti su i dalje među najčešćim uzročnicima smrti kod odraslih osoba, iako ta stopa je u padu posljednjih 30 godina - stoji u rezultatima studije objavljene u magazinu Frontiers.

Povišen holesterol može voditi do ateroskleroze ako se kontrolira, a povećava se rizik od bolesti srca i drugih problema.

Može se kontrolirati kroz prehranu, a i lijekove.

Artritis

- Osteoartritis je drugo najčešće hronično stanje kod starijih osoba, a uzrokuje bol i smanjenu funkcionalnost - stoji u studiji.

Procjenjuje se da oko 52 posto osoba koje imaju 85 godina imaju i problema s artritisom.

Tipirneni kaže kako se može javiti i kad imate 50 godina, pa čak i manje, a slučajeva s ovim stanjem se sve češće viđa. Pretilost je jedan od rizičnih faktora.

Dijabetes

Poslije pedesetih godina života, nivo glukoze (šećera) u krvi postepeno se povisuje kod većine osoba. Kada se nivo šećera u krvi starijih osoba značajnije poveća, riječ je o dijabetesu.

Međutim, neka istraživanja pokazuju da i kod starijih osoba koje imaju blago povećanje vrijednosti šećera u krvi dolazi do povećane učestalosti komplikacija, kao što su npr. bolesti srca i krvnih žila, teža pokretljivost, slabljenje vida.

Osteoporoza

Starenje vodi do još jedne promjene, a to je gubitak gustoće koštane mase i kod muškaraca i kod žena, a često do toga dolazi baš nakon 50. godine života.

- Kada dođe do slabije proizvodnje estrogena, gustoća kosti se smanjuje - navodi dr. Lucy McBride.

Oko 50 posto žena starijih od 50 godina imaju problema s osteoporozom, prema pisanju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Izvor: Faktor/eatthis.com