NUTRITIVNI NEDOSTACI

Postoje ozbiljni zdravstveni problemi koje uzrokuje izgladnjivanje. Smanjenje unosa kalorija može utjecati na gubitak težine, ali nejedenje ili konzumiranje zanemarljivih količina hrane može uzrokovati nutritivne nedostatke. Samoizazivanje gladi se također može pripisati stanju kao što je anoreksija.

Nejedenje također može dovesti do ozbiljne pothranjenosti i čak može trajno oštetiti vaše organe. Drugim riječima, gladovanje može uzrokovati fizičku i psihičku štetu.

Kristy Smith, nutricionistkinja i zdravstveni trener, kaže: "Gladovanje ima velike efekte na vaše tijelo, uništava vaše mišiće, kosti, kožu i organe. Imunitet slabi zbog nedostatka nutrijenata, a vaše tijelo postaje podložno brojnim bolestima."

Ona dalje dodaje da dugoročni efekti uključuju hronične bolesti poput dijabetesa ili bolesti srca. Također, uzrokuje poremećaj elektrolita što dovodi do slabosti, umora ili ponekad čak i depresije. Osim toga, to dovodi do sporog otkucaja srca i abnormalno niskog krvnog tlaka. Ustvari, gladovanje djeluje kao poziv na mnoge bolesti.

Simptomi gladovanja razlikuju se od osobe do osobe. Glavni prijavljeni simptomi su:

- Umor
- Nenormalan odnos i ponašanje prema hrani i jelu
- Loše emocionalno i socijalno funkcioniranje
- Loša koncentracija
- Vrtoglavica
- Smanjenje brzine gubitka težine
- Slabljenje kognitivne performanse, poput slabe koncentracije
- Gastrointestinalna nelagodnost
- Netolerancija na hladnoću
- Pad krvnog pritiska


Koje su nuspojave gladovanja?

1. Pothranjenost

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, pothranjenost se može definirati kao nedostatak, višak ili neravnoteža određenih nutrijenata. Ovo je možda najštetniji efekat dobrovoljnog ili prisilnog gladovanja. Gladovanje obično znači da uopšte ne jedete mnogo. To dovodi do toga da mnogi esencijalni nutrijenti i vitamini budu isključeni iz vaše prehrane.

2. Dehidracija

Dehidracija zbog gladovanja može pogoršati druge zdravstvene probleme i dovesti do ispucale i izuzetno suhe kože, letargije, nedostatka mokrenja, niskog ili neprimjetnog krvnog pritiska, zajedno sa drugim stanjima kao što je zatvor, između ostalog.

Zato je važno zapamtiti da pijete dovoljno vode, čak i ako ste na dijeti gladovanjem. Gladovanje i dehidracija iscrpljuju nivoe glikogena i remete ravnotežu elektrolita.

3. Smanjuje brzinu metabolizma u mirovanju

Dugotrajno gladovanje smanjuje brzinu metabolizma jer gubite hranu i vodu, što skoro iscrpljuje njegove zalihe energiju. Hronično gladovanje smanjuje brzinu metabolizma i u mirovanju, ali tačan mehanizam još uvijek nije dobro shvaćen.

4. Gubitak mjesečnog menstrualnog perioda

Gladovanje dovodi do mnogih problema. Jedan od ovih problema je što poremeti način na koji su vaše menstruacije regulisane. Žene koje razmišljaju o izgladnjivanju možda bi trebale razmotriti i ovaj aspekt prije početka dijete.

Masno tkivo pomaže u proizvodnji ženskih spolnih hormona regulacijom receptora. Zbog dugotrajnog gladovanja, vaše masne ćelije počinju da se smanjuju. Nedostatak masnih ćelija uzrokuje nedostatak estrogena, ženskog hormona. Kako dugotrajno gladovanje može dovesti do oštećenja organa, tjelesni procesi imaju tendenciju usporavanja, što obično uzrokuje prestanak menstruacije.

5. Zatvor

Gladovanje također može izazvati zatvor kod mnogih osoba.

Studija slučaja na tri žene s teškom anoreksijom otkrila je da moraju koristiti redovne laksative ili klistire kako bi isprale debelo crijevo. Ove žene su također imale veći rizik od rektalnog prolapsa zbog prekomjerne upotrebe laksativa.

6. Gubitak kostiju

Izgladnjela osoba može nastaviti da gubi težinu velikom brzinom, iako su promjene na koži i muskulaturi prilično očigledne, kosti također prolaze kroz razvojne promjene.

I kod životinja i kod ljudi, produženo gladovanje uzrokovalo je gubitak koštane mase stimulirajući aktivnost osteoklasta (razrjeđivanje koštanih stanica), što je dovelo do gubitka mineralne gustine kostiju i smanjenja ukupne snage kostiju.

7. Umor

Jedna od najčešćih nuspojava gladovanja je umor. Gladovanje narušava ravnotežu esencijalnih vitamina u vašem tijelu i usporava fiziološke procese, što može dovesti do umora i osjećaja vrtoglavice.

8. Uticaj na krvni pritisak

Hronično gladovanje može sniziti nivo krvnog pritiska jer je vaše tijelo potpuno lišeno hrane i vode. Studija slučaja 17-godišnjakinje sa anoreksijom pokazala je veoma nizak krvni pritisak, koji je bilo veoma teško izmeriti.

9. Neravnoteža elektrolita

Gladovanje dovodi do poremećaja ravnoteže elektrolita, što je uglavnom posljedica dehidracije nakon dugotrajnog gladovanja. Studije na pacovima su pokazale da gladovanje može dovesti do neravnoteže elektrolita, posebno nivoa natrijuma, kalija, fosfora i kalcijuma, koji se povećava nakon unosa hrane.

10. Utječe na mozak

Dugotrajno gladovanje narušava rad mozga i iscrpljuje svu glukozu potrebnu za efikasno funkcionisanje kognitivnih sposobnosti. Studija na ženkama miševa pokazala je da je 48 sati gladovanja značajno smanjilo potrošnju glukoze u mozgu i biohemijske reakcije povezane s tim.

Izvor: Stylecraze.com