Tradicionalna medicina

Pored savremene medicine, bolesnici u Sudanu pribjegavaju i tradicionalnim metodama liječenja primjenom pčelinjeg uboda.

Abdullah Serrac i njegov sin Hamza na Arapskoj pijaci u centru Khartuma primjenjuju terapiju apitoksina, odnosno pčelinjeg uboda i pomažu ljudima s bolestima poput malarije, nervnih bolesti, glavobolje, bolova u vratu, mišića i bolova u zglobovima, reumatizma i gripa.

Od mušterija traže uredne nalaze testova na alergije i dijagnoze u slučaju da zainteresirani ima neke kardiovaskularne bolesti.

- U Kur'anu se navodi da je pčela lijek. Med, vosak, pa čak i otrov koji izlazi iz pčelinjeg želuca je koristan za ljude - rekao je Serrac.

Ističući da je liječenje pčelinjim otrovom učinkovita i brza metoda, Serrac tvrdi da pčelinji otvor nema nuspojava, da ne sadrži organske i hemijske tvari te da pozitivno djeluje na oko 140 vrsta bolesti.

Hamza Serrac, koji je o liječenju pčelama naučio od svog oca, pincetom drži pčele i nanosi pčelinje ubode na akupunkturne tačke.

- Ovisno o bolesti, postoje određena područja u koja će biti ubačen pčelinji ubod. Trajanje tretmana i mjesto na kojem će se primijeniti mogu varirati ovisno o osobi i bolesti. Pčele također jačaju imunitet. Ubod opušta živce - rekao je Serrac.

Tretman se primjenjuje na bolna područja kao što su glava, vrat, leđa, ramena, noge i ispod očiju.

Sudanac Abdullah Muhammed jedan je od brojnih koji je probao liječenje tradicionalnom metodom pčelinjeg otrova.

- Stalno sam patio od malarije. Jednom sedmično sam bio liječen ubodima pčela. Hvala Bogu, moja nevolja je prošla - kazao je Muhammed.

Anadolija